Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Храна богата ОВИМ ВИТАМИНОМ смањује ризик од кардиоваскуларних болести и малигних тумора! 

28.10.2022. 12:02
Пише:
Промо
Vitamin C
Витамин Ц / Извор: Shutterstock

Аутор текста о Витамину Ц, Стрибор Марковић, већ дуги низ година жели створити информативни садржај за медицинску струку, од лекара и фармацеута до нутрициониста, у којем би могли заронити до оне дубине до које сами желе.

Да би неко подржао његов пројекат писања, морао је прихватити да информације буду строго објективне и да на њих не утиче маркетиншка стратегија. То ћете и осетити у његовим текстовима. 

Stribor Marković
Стрибор Марковић / Извор: Фото: Промо

Марковићев рад у фармацеутској индустрији, од истраживања до контроле квалитете, и директан рад са пацијентима, целој су причи дали веродостојност. Иза њега је више од 15 000 разговора са индивидуалним пацијентима.  

Поред самог открића витамина Ц, он нам објашњава његову биолошку функцију, апсорпцију, колико га је потребно људском телу и који фактори утичу на довољан унос овог витамина. 

Витамин Ц или аскорбинска киселина није само антиоксиданс. Он учествује у процесима попут стварања влакна колагена, и настанка адреналина и норадреналина потребних за функцију нервног система. Витамин Ц учествује и у контроли гена. Има га највише у свежем воћу и поврћу, и потребно нам је 75-120 милиграма дневно. Термичка обрада хране смањује његов садржај, али га кување на пари најбоље очува.

 

Активним и пасивним пушачима је у просеку потребно 35 милиграма више, као и људи који конзумирају мало сировог воћа и поврћа. Особе са запаљенским болестима црева, као и онколошки пацијенти са неким гастроинтестиналним туморима, такође могу имати ризик од његовог недостатка. Витамин Ц може смањити ризик од прехладе код људи који се баве интензивном физичком активношћу, а има и неколико потенцијалних циљаних примена код других болести. Витамин Ц у суплементима не смањује ризик од малигних тумора и кардиоваскуларних болести, за разлику од хране, воћа и поврћа, која је њиме богата. Таква храна обилује и другим нутријентима, а не само витамином Ц. 

У којим облицима се може налазити, која храна је богата њиме и у којим болестима би витамин Ц био користан у превенцији или лечењу, можете сазнати у ОВОМ ТЕКСТУ.