Jeftina, brza i kremasta poslastica - INTERKONTINENTAL TORTA idealna za vrele dane, obožavaće je i oni koji ne vole slatko
Cela porodica će vam zahvaljivati!
Ako ste ljubitelji osvežavajućih, ali kremastih torti - ova je idealna za vas. Pripremite je za tren oka po sledećem receptu.
Sastojci za patišpanj:
- 16 belanaca
- 16 kašika šećera
- 20 kašika mlevenih oraha
- 4 kašike brašna
- 4 kašike ulja
Za fil:
- 16 žumanaca
- vanilin šećer
- 20 kašika šećera
- 100 g šećera u prahu
- 375 g maslaca
- 1 l mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 3 kašike brašna
- 400 g crne mlečne čokolade
- 3 kašike ulja
- 200 g pečenih mlevenih lešnika
- 100 g kokosa
Dekorisanje:
- 160 ml hladnog mleka
- 120 g šlag pene od vanile
- maline
- borovnice
- pistaći
- mini oreo
Priprema:
Umutite 4 belanceta mikserom, dodajući postepeno 4 kašike šećera, dok ne dobijete čvrst šam. U posebnoj posudi pomešajte 5 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Lagano ih umešajte u umućena belanca.
Dno okruglog kalupa obložite papirom za pečenje i blago premažite uljem. Sipajte pripremljenu smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 12-14 minuta, u zavisnosti od vaše rerne. Ponovite postupak još 3 puta kako biste dobili ukupno 4 patišpanja.
Istopite 300 g mlečne čokolade i sjedinite sa 3 kašike ulja. Tri patišpanja premažite ovom čokoladom i ostavite da se čokolada stegne (možete ih staviti u frižider).
U šerpu sipajte 750 ml mleka, dodajte šećer i vanilin šećer, pa zagrevajte dok ne provri.
U posebnoj posudi sjedinite 250 ml mleka, 16 žumanaca, 3 kašike brašna i 2 kesice pudinga od vanile. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Kada mleko provri, sipajte pripremljenu smesu i kuvajte na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Vruć fil prebacite u drugu posudu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Umutite maslac i šećer u prahu mikserom dok ne postanu penasti, zatim postepeno dodajte ohlađeni fil, neprestano muteći.
Fil podelite na tri jednaka dela:
U prvi deo dodajte 100 g istopljene mlečne čokolade.
U drugi deo dodajte 200 g pečenih mlevenih lešnika.
U treći deo dodajte 100 g kokosa.
Prvi patišpanj stavite na tacnu i oko njega postavite obruč ili acetatnu foliju. Premažite ga kokos filom. Stavite drugi patišpanj i premažite ga lešnik filom.
Dodajte treći patišpanj i premažite ga čokoladnim filom. Na vrh stavite četvrti patišpanj, onaj koji nije premazan čokoladom. Tortu prebacite u frižider na nekoliko sati kako bi se lepo stegla.
Umutite šlag penu sa hladnim mlekom dok ne postane čvrsta i penasta. Premažite tortu sa svih strana. Marmeladu od kajsija sipajte u dresir kesu i nacrtajte srce na vrhu torte. Pospite izmrvljen pistaći i naizmenično poređajte maline, borovnice i mini oreo keksiće.