Jogurt kiflice gotove za tili čas: Mekane kao duša, dolaze i u slatkoj i u slanoj varijanti, a ukusne su boli glava
Za svaki slučaj napravite odmah dve mere, jer, tražiće se kiflica više!
Dok se po društvenim mrežama šire razne moderne poslastice, jedno staro dobro pecivo i dalje drži tron kada su domaće trpeze u pitanju - jogurt kiflice! Mekane kao duša, savršeno se slažu uz šolju čaja ili kafe, a miris koji ispunjava dom dok se peku, vraća nas u detinjstvo.
Desila se jedinstvena prilika da se zaviri u svesku jedne bake iz Pančeva, i evo - delimo s vama tajnu koja pravi razliku između prosečnih i nezaboravnih kiflica!
SASTOJCI ZA 24 KIFLICE:
1 čaša (180 ml) jogurta
1 čaša ulja
1 jaje
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
500 g brašna (po potrebi malo više ili manje)
punjenje po želji: sir, šunka, eurokrem, pekmez...
1 jaje za premazivanje
susam ili kim za posipanje
PRIPREMA:
U velikoj činiji sjedinite jogurt, ulje i jaje. Dodajte kvasac, šećer i so, pa sve lepo promešajte. Postepeno dodajte brašno i zamesite meko, podatno testo koje se ne lepi za ruke. Pokrijte krpom i ostavite da odmori 20–30 minuta.
Kada testo naraste, podelite ga na četiri loptice. Svaku razvucite oklagijom u krug, pa isecite na osmine – kao pitu. Na širi kraj svakog trougla stavite nadev po želji, urolajte u kiflicu i poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite razmućenim jajetom, pospite susamom ili kimom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
SAVET PLUS
Ako volite slatke varijante, u testo dodajte još jednu kašiku šećera, a filujte džemom ili eurokremom. Za dodatnu mekoću — nakon pečenja ih prekrijte krpom i ostavite da se „upare“.
Jogurt kiflice su mnogo više od običnog peciva. One su miris maminog zagrljaja, vikendi kod bake, i ono malo zadovoljstvo koje uvek vraća osmeh na lice. Probajte ih - i ne zaboravite da podelite s nekim koga volite.