JOGURT PITA - kolač po starinskom receptu: Od jednostavnih sastojaka napravite užitak koji se topi u ustima
Starinski recept za jednostavan kolač koji se topi u ustima.
Ako ste ljubitelji starinskih recepata, poput onihj koje su vešto pravile, ali ljubomorno skrivale naše bake, onda je ovo recept za vas. Od nekoliko jednostavnih sastojaka napravite kolač koji će obožavati cela porordica.
Sastojci:
Za testo
400gr brašna T- 500 glatko
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
kora od jednog limuna 250 gr margarina ili putera
5 žumanca
150 gr šećera
Testo podelite na dva dela, s tim što će jedan deo biti 2/3 testa, a drugi 1/3 testa. Zavijte u vrećice. Veći deo stavite na 1h u frižider a manji deo na 1h u zamrzivač
Fil
5 belanca
200 gr šećera
2 kesice vanilinog šećera
3 čaše od 200 ml jogurt
2 čaše od 180 gr kisele pavlake
5 kašike oštrog brašna
Prprema:
U jednu činiju stavite 400 g brašna, jedan prašak za pecivo, kesicu vanilinog šećera, na sitnoj strani rendeta izrendajte koru od jednog limuna, 100-150 g šećera, 250 g putera ili margarina izrezanog na kockice (možete upotrebiti i domaću svinjsku mast u istoj količini) i 4-5 žumanaca. Rukama pomešajte sve sastojke i ujedinite ih u glatko testo. Umešano testo podelite na jednu trećinu i na dve trećine, i veći deo testa stavite u kesu i ostavite na sat vremena u frižider. Isto uradite i sa manjim delom, samo to testo stavite u zamrzivač.
Nakon sat vremena izvadite veći deo testa koji je bio u frižideru, stavite ga na papir za pečenje i razvucite u veličini pleha u kom ćete peći testo. Testo zajedno sa papirom prebacite u pleh, podignite malo krajeve, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni.
Uzmite jednu činiju i u nju stavite belanca i dobro ih umutite, a potom u njih dodajte i dve kesice vanilinog šećera, a potom postepeno sipajte 200 g šećera dok smesu mutite mikserom, a onda u smesu dodajte i tri pune čaše (od 2 dl) jogurta, dve male pavlake od 180 g. Umutite sve mikserom i stavite pet kašika oštrog brašna.
Dobijenu smesu promešajte i prelijte preko testa koje se nalazi u plehu, a potom uzmite testo koje je bilo u zamrzivaču i na krupnijoj strani rendeta izrendajte ga preko smese. Nakon toga ubacite u zagrejanu rernu i ostavite da se peče od 35 do 40 minuta.
Ako želite još ovakvih recepata po uzoru na recepte naših baka, posetite Jutjub kanal "Kuhinja Valentina Mašković".