ЈОГУРТ ПИТА - колач по старинском рецепту: Од једноставних састојака направите ужитак који се топи у устима
Старински рецепт за једноставан колач који се топи у устима.
Ако сте љубитељи старинских рецепата, попут онихј које су вешто правиле, али љубоморно скривале наше баке, онда је ово рецепт за вас. Од неколико једноставних састојака направите колач који ће обожавати цела порордица.
Састојци:
За тесто
400гр брашна Т- 500 глатко
1 прашак за пециво
1 ванилин шећер
кора од једног лимуна 250 гр маргарина или путера
5 жуманца
150 гр шећера
Тесто поделите на два дела, с тим што ће један део бити 2/3 теста, а други 1/3 теста. Завијте у врећице. Већи део ставите на 1х у фрижидер а мањи део на 1х у замрзивач
Фил
5 беланца
200 гр шећера
2 кесице ванилиног шећера
3 чаше од 200 мл јогурт
2 чаше од 180 гр киселе павлаке
5 кашике оштрог брашна
Прпрема:
У једну чинију ставите 400 г брашна, један прашак за пециво, кесицу ванилиног шећера, на ситној страни рендета изрендајте кору од једног лимуна, 100-150 г шећера, 250 г путера или маргарина изрезаног на коцкице (можете употребити и домаћу свињску маст у истој количини) и 4-5 жуманаца. Рукама помешајте све састојке и уједините их у глатко тесто. Умешано тесто поделите на једну трећину и на две трећине, и већи део теста ставите у кесу и оставите на сат времена у фрижидер. Исто урадите и са мањим делом, само то тесто ставите у замрзивач.
Након сат времена извадите већи део теста који је био у фрижидеру, ставите га на папир за печење и развуците у величини плеха у ком ћете пећи тесто. Тесто заједно са папиром пребаците у плех, подигните мало крајеве, а рерну укључите да се греје на 180 степени.
Узмите једну чинију и у њу ставите беланца и добро их умутите, а потом у њих додајте и две кесице ванилиног шећера, а потом постепено сипајте 200 г шећера док смесу мутите миксером, а онда у смесу додајте и три пуне чаше (од 2 дл) јогурта, две мале павлаке од 180 г. Умутите све миксером и ставите пет кашика оштрог брашна.
Добијену смесу промешајте и прелијте преко теста које се налази у плеху, а потом узмите тесто које је било у замрзивачу и на крупнијој страни рендета изрендајте га преко смесе. Након тога убаците у загрејану рерну и оставите да се пече од 35 до 40 минута.
Ако желите још оваквих рецепата по узору на рецепте наших бака, посетите Јутјуб канал "Кухиња Валентина Машковић".