NAJLAKŠI kolač sa višnjama posni na VODI - Jeftine sastojke ima svaka kuća, a pravićete ga i kada se ne posti
Nećete ni primetiti da testu "nedostaje" ulja ili mleka
Kolač sa višnjama kakav su uvek pravile naše bake i u posnoj verziji osvaja sva čula. Sa dodatkom pekmeza i oraha, sasvim sigurno nećete primetiti da u testu nema ni ulja ni mleka.
Danima ostaje mekan i mirisan, a ne sumnjamo da ćete ga praviti i kada ne postite, jer su sastojci lako dostupni i jeftini.
Sastojci:
- 400 ml vode,
- 12 kašika šećera,
- 18 kašika brašna,
- 10 g praška za pecivo,
- 100 g pšeničnih klica ili mlevenih oraha,
- 4 pune kašike pekmeza po želji,
- 300 g višanja
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. U veću posudu sipati vodu, brašno, pšenične klice, šećer i prašak za pecivo i sve dobro izmešati. Dodati pekmez pa i njega dobro ugraditi u smesu za kolač. Na kraju dodati višnje i promešati spatulom ili varjačom. Ostaviti masu da odstoji dok se rerna zagreje.
U kalup dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje, masu promešati i istresti u kalup. Poravnati i staviti da se peče. Kada stavimo da se peče smanjiti temperaturu na 180 stepeni.