НАЈЛАКШИ колач са вишњама посни на ВОДИ - Јефтине састојке има свака кућа, а правићете га и када се не пости
Нећете ни приметити да тесту "недостаје" уља или млека
Колач са вишњама какав су увек правиле наше баке и у посној верзији осваја сва чула. Са додатком пекмеза и ораха, сасвим сигурно нећете приметити да у тесту нема ни уља ни млека.
Данима остаје мекан и мирисан, а не сумњамо да ћете га правити и када не постите, јер су састојци лако доступни и јефтини.
Састојци:
- 400 мл воде,
- 12 кашика шећера,
- 18 кашика брашна,
- 10 г прашка за пециво,
- 100 г пшеничних клица или млевених ораха,
- 4 пуне кашике пекмеза по жељи,
- 300 г вишања
Припрема:
Укључити рерну на 200 степени. У већу посуду сипати воду, брашно, пшеничне клице, шећер и прашак за пециво и све добро измешати. Додати пекмез па и њега добро уградити у смесу за колач. На крају додати вишње и промешати спатулом или варјачом. Оставити масу да одстоји док се рерна загреје.
У калуп димензија 30 x 20 цм ставити папир за печење, масу промешати и истрести у калуп. Поравнати и ставити да се пече. Када ставимо да се пече смањити температуру на 180 степени.