Ovako se priprema NAJZDRAVIJI DEO PILETA - Pileća džigerica koja ostaje meka, sočna i bez gorčine! Tajna je u 1 koraku
U ovom tekstu otkrivamo tajnu pripreme pileće džigerice koja će je učiniti mekom, sočnom i bez gorčine – i to uz samo jedan korak!
Pileća džigerica je jedan od najzdravijih delova piletine, bogata gvožđem, vitaminima B grupe i proteinima. Iako mnogi ljudi izbegavaju džigericu zbog njenog specifičnog ukusa i mirisa, pravi način pripreme može je pretvoriti u ukusan i hranljiv obrok, pun vitamina i minerala. U ovom tekstu otkrivamo tajnu pripreme pileće džigerice koja će je učiniti mekom, sočnom i bez gorčine – i to uz samo jedan korak!
Zašto je pileća džigerica zdravija od drugih delova mesa?
Pileća džigerica spada u grupu organskog mesa koje je bogato nutrijentima. Zbog visokog sadržaja gvožđa, džigerica je odlična za anemične osobe jer pomaže u podizanju nivoa hemoglobina u krvi. Takođe je bogata vitaminima B12 i A, koji su ključni za zdravlje nervnog sistema, imunitet i kožu.
Međutim, mnogi je izbegavaju zbog specifičnog ukusa i gorčine koja može da se pojavi tokom pripreme. Srećom, uz jedan jednostavan trik, možete pripremiti pileću džigericu koja će biti nežna, sočna i bez ikakvih nepoželjnih mirisa i ukusa.
Kako pripremiti pileću džigericu da bude meka i sočna?
Tajna u pripremi pileće džigerice koja ostaje mekana i sočna leži u marinadi. Najveći problem kod džigerice je upravo njena gorčina, koja se javlja ako se ne pripremi na pravi način. Evo kako da to sprečite:
Sastojci:
500 g pileće džigerice
Sok od 1 limuna
2 čena belog luka (sitno iseckana)
2 kašičice maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Priprema:
Prvo operite džigericu pod mlazom hladne vode i dobro je očistite od eventualnih krvnih ugrušaka.
U velikoj činiji pomešajte sok od limuna, maslinovo ulje, iseckani beli luk, so i biber.
Stavite džigericu u marinadu i ostavite je da odstoji 30 minuta (najbolje je da marinirate džigericu i do 2 sata, ali ako nemate vremena, pola sata je dovoljno).
Nakon što se marinira, stavite džigericu na vruć tiganj i pržite je na srednje jakoj vatri, oko 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postane lepo smeđa i sočna.
Poslužite uz prilog po želji – odlično se slaže sa kuvanim povrćem ili integralnim pirinčem.
Kako često treba jesti pileću džigericu?
Iako je pileća džigerica izuzetno zdrava, preporučuje se da je ne konzumirate prečesto. Idealno bi bilo da je jedete jednom do dva puta nedeljno, kako biste obezbedili potrebnu količinu gvožđa i vitamina B12 u organizmu. Ovaj obrok je posebno koristan za ljude koji imaju nizak nivo gvožđa i žele da podignu energiju i poboljšaju krvnu sliku.
Zašto je pileća džigerica odličan izbor za zdravlje?
Osim što je izvor proteina i vitamina, pileća džigerica sadrži omega-3 masne kiseline, koje su važne za zdravlje srca i krvnih sudova. Zbog svog nutritivnog sastava, ona može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poboljšanju funkcionisanja mozga i podršci imunološkom sistemu.