Овако се припрема НАЈЗДРАВИЈИ ДЕО ПИЛЕТА - Пилећа џигерица која остаје мека, сочна и без горчине! Тајна је у 1 кораку
У овом тексту откривамо тајну припреме пилеће џигерице која ће је учинити меком, сочном и без горчине – и то уз само један корак!
Пилећа џигерица је један од најздравијих делова пилетине, богата гвожђем, витаминима Б групе и протеинима. Иако многи људи избегавају џигерицу због њеног специфичног укуса и мириса, прави начин припреме може је претворити у укусан и хранљив оброк, пун витамина и минерала. У овом тексту откривамо тајну припреме пилеће џигерице која ће је учинити меком, сочном и без горчине – и то уз само један корак!
Зашто је пилећа џигерица здравија од других делова меса?
Пилећа џигерица спада у групу органског меса које је богато нутријентима. Због високог садржаја гвожђа, џигерица је одлична за анемичне особе јер помаже у подизању нивоа хемоглобина у крви. Такође је богата витаминима Б12 и А, који су кључни за здравље нервног система, имунитет и кожу.
Међутим, многи је избегавају због специфичног укуса и горчине која може да се појави током припреме. Срећом, уз један једноставан трик, можете припремити пилећу џигерицу која ће бити нежна, сочна и без икаквих непожељних мириса и укуса.
Како припремити пилећу џигерицу да буде мека и сочна?
Тајна у припреми пилеће џигерице која остаје мекана и сочна лежи у маринади. Највећи проблем код џигерице је управо њена горчина, која се јавља ако се не припреми на прави начин. Ево како да то спречите:
Састојци:
500 г пилеће џигерице
Сок од 1 лимуна
2 чена белог лука (ситно исецкана)
2 кашичице маслиновог уља
Со и бибер по укусу
Припрема:
Прво оперите џигерицу под млазом хладне воде и добро је очистите од евентуалних крвних угрушака.
У великој чинији помешајте сок од лимуна, маслиново уље, исецкани бели лук, со и бибер.
Ставите џигерицу у маринаду и оставите је да одстоји 30 минута (најбоље је да маринирате џигерицу и до 2 сата, али ако немате времена, пола сата је довољно).
Након што се маринира, ставите џигерицу на врућ тигањ и пржите је на средње јакој ватри, око 3-4 минута са сваке стране, док не постане лепо смеђа и сочна.
Послужите уз прилог по жељи – одлично се слаже са куваним поврћем или интегралним пиринчем.
Како често треба јести пилећу џигерицу?
Иако је пилећа џигерица изузетно здрава, препоручује се да је не конзумирате пречесто. Идеално би било да је једете једном до два пута недељно, како бисте обезбедили потребну количину гвожђа и витамина Б12 у организму. Овај оброк је посебно користан за људе који имају низак ниво гвожђа и желе да подигну енергију и побољшају крвну слику.
Зашто је пилећа џигерица одличан избор за здравље?
Осим што је извор протеина и витамина, пилећа џигерица садржи омега-3 масне киселине, које су важне за здравље срца и крвних судова. Због свог нутритивног састава, она може да помогне у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести, побољшању функционисања мозга и подршци имунолошком систему.