PITA ZA ZADUŠNICE: Jednostavno se priprema, a ostaje sveža i mekana i nakon što odstoji više sati
Pita koja se lako i brzo sprema, a ostaje sveža i posle nekoliko sati je odličan izbor za Zadušnice.
Prema običaju, vernici Srpske pravoslavne crkve na Zadušnice odlaze na liturgiju kako bi odali poštu članovima porodice i prijateljima koji više nisu među živima.
Tom prilikom se na groblje nosi hrana koja se deli prisutnima, pa mnoge žene sada traže recepte za prirpemu jela koja će poneti. Bitno je da ta jela budu praktična, da se lako mogu spakovati i poneti na groblje, ali i da ostaju sveža i nakon što se ohlade i odstoje i po nekoliko sati.
Upravo zbog toga vam predstavljamo pitu koja se lako i brzo sprema, a koja će ostati sveža i ukusna i posle nekoliko sati.
Sastojci i priprema:
3 jajeta
1 kašičica soli (ako je sir veoma slan, dodati manje soli)
6 kašika kisele pavlake
300 g sitnog sira
500 ml mleka
100 ml ulja
500 g kora za pitu
Priprema:
Umutite jaja i dodajte jednu kašiku soli, šest kašika kisele pavlake, 300 g sitnog sira,500 ml mleka (može i jogurt) i 100 ml ulja. Sve promešajte i probajte da li je dovoljno slano.
Podmažite pleh uljem i staviti jednu koru na dno. Ostale kore presavijte u obliku lepeze i ređajte ih jednu do druge dok se ne popuni pleh. Pleh treba da bude manji, otprilike polovina standardnog pleha za rernu.
Prelijte pripremljenim filom preko kora, vodite računa da fil prodre i između njih. Ostaviti da odstoji 15 minuta, a zatim pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C nekih 35 minuta.
Na ovaj način dobijate sočnu i vazdušastu pitu koja se brzo sprema, a laka je za pakovanje, i ukusna čak i nakon što odstoji, pa je zbog toga pogodna da je ponesete na groblje, a ako želite još ovakvih recepata možete pogledati Jutjub nalog "Sherpica Recipes".