ПИТА ЗА ЗАДУШНИЦЕ: Једноставно се припрема, а остаје свежа и мекана и након што одстоји више сати
Пита која се лако и брзо спрема, а остаје свежа и после неколико сати је одличан избор за Задушнице.
Према обичају, верници Српске православне цркве на Задушнице одлазе на литургију како би одали пошту члановима породице и пријатељима који више нису међу живима.
Том приликом се на гробље носи храна која се дели присутнима, па многе жене сада траже рецепте за прирпему јела која ће понети. Битно је да та јела буду практична, да се лако могу спаковати и понети на гробље, али и да остају свежа и након што се охладе и одстоје и по неколико сати.
Управо због тога вам представљамо питу која се лако и брзо спрема, а која ће остати свежа и укусна и после неколико сати.
Састојци и припрема:
3 јајета
1 кашичица соли (ако је сир веома слан, додати мање соли)
6 кашика киселе павлаке
300 г ситног сира
500 мл млека
100 мл уља
500 г кора за питу
Припрема:
Умутите јаја и додајте једну кашику соли, шест кашика киселе павлаке, 300 г ситног сира,500 мл млека (може и јогурт) и 100 мл уља. Све промешајте и пробајте да ли је довољно слано.
Подмажите плех уљем и ставити једну кору на дно. Остале коре пресавијте у облику лепезе и ређајте их једну до друге док се не попуни плех. Плех треба да буде мањи, отприлике половина стандардног плеха за рерну.
Прелијте припремљеним филом преко кора, водите рачуна да фил продре и између њих. Оставити да одстоји 15 минута, а затим пеците у претходно загрејаној рерни на 200°Ц неких 35 минута.
На овај начин добијате сочну и ваздушасту питу која се брзо спрема, а лака је за паковање, и укусна чак и након што одстоји, па је због тога погодна да је понесете на гробље, а ако желите још оваквих рецепата можете погледати Јутјуб налог "Схерпица Реципес".