Pretvorite hleb od juče u ukusnu poslasticu: Francuski recept kao savršen primer kako dobiti savršen doručak ili desert
Pripremajući ga unapred, poklanjate sebi mirno jutro bez žurbe, gde je jedini zadatak uživanje u savršenstvu ukusa.
Idealan je za porodične doručke, branč ili posebne prilike, jer zahteva minimalan trud ujutru, a rezultat preukusan i aromatičan obrok.
Bilo da ga poslužite uz sveže voće, prelivenim sirupom ili posute prahom šećera, pretvara svaki trenutak vredan pamćenja.
Sastojci
- 4 komada starog hleba, 2 narežite na kriške i 2 na kockice
- 1 šoljica čokolade iseckane na kockice
- 6 jaja
- 475 ml mleka
- 120 ml kiselo mleko
- 50 g šećera
- 1 kašika ekstrata od vanile
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 1/4 kašikice mlevenih orasa
- Prstohvat soli
- 2 kašike šećera za posipanje
Podmažite pleh sa 1 kašikom margarina. Prekrijte dno kockicama hleba laganim pritiskivanjem. Polovinu komadića čokolade ravnomerno rasporedite po hlebu, a zatim na vrh poređajte ravnomerno narezani hleb.
U veliku posudu umutite jaja, mleko, kiselo mleko, šećer, vanil šećer, cimet, mlevene orase i sol dok se smesa ne sjedini. Smesu ravnomerno prelijte preko hleba, nežno pritiskajući kako bi se sve lepo natopilo.
Po vrhu prelijte otopljeni margarin i pospite šećerom. Pokrijte poklopcem za pečenje i ostavite u frižideru 1 sat ili preko noći.
Ujutru zagrejte rernu na 180 C. Izvadite iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi 10 minuta.
Pecite nepokriveno 30 minuta ili dok vrh ne porumeni i poprimi zlatnu boju.
Kada ispečete, pospite ostale komadiće čokolade i ostavite 10 minuta da se ohladi.
Detaljnije o načinu pripreme pogledajte na videu Tastyfeedsdaily.