Recept za MAKOVNJAČU SA PEKMEZOM - Pita koja obara sa nogu, jednostavna i BRZA PRIPREMA, idealna za dečju užinu
Idealna pita sa makom oduševiće vas spojem ukusa.
Ako ste bili u potrazi za receptom kojim biste oduševili svoju decu, upravo ste ga našli. Preukusna makovnjača izbaciće vas iz koloseka i priuštiti do sada neviđeno poslastičarsko iskustvo.
Za testo:
- 3 žumanca
- 2 kašike šećera u prahu
- 150 g maslaca ili putera
- 300 g brašna
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 3 kašike mleka
Za nadev od maka:
- 250 g mlevenog maka
- 180 g šećera u prahu
- 3 belanca
Za nadev od pekmeza:
- 5 kašika pekmeza od višanja
Priprema:
U posudi penasto umutite žumanca i šećer u prahu dok ne dobijete kremastu smesu. Dodajte maslac i nastavite sa mućenjem dok se sastojci ne sjedine.
Ulijte mlijeko, a zatim postepeno dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i vanilin šećerom.
Umesite glatko testo, podelite ga na tri jednaka dela, zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
Belanca mešajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst sneg. Lagano dodajte mak i ručno umešajte žicom sve dok se smesa ne sjedini.
Tepsiju obložite papirom za pečenje. Jedan deo testa stavite u nju, a zatim ravomerno rasporedite nadev od maka. Preko njega stavite drugi deo testa.
Premažite pekmezom od višanja, potom trećim i poslednjim delom testa prekrijte slojeve pite.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Kada se ohladi, ukrasite je šećerom u prahu i izrežite na kocke. Uživajte!
Detaljnije možete pogledati na objavi ispod.