Рецепт за МАКОВЊАЧУ СА ПЕКМЕЗОМ - Пита која обара са ногу, једноставна и БРЗА ПРИПРЕМА, идеална за дечју ужину
Идеална пита са маком одушевиће вас спојем укуса.
Ако сте били у потрази за рецептом којим бисте одушевили своју децу, управо сте га нашли. Преукусна маковњача избациће вас из колосека и приуштити до сада невиђено посластичарско искуство.
За тесто:
- 3 жуманца
- 2 кашике шећера у праху
- 150 г маслаца или путера
- 300 г брашна
- прашак за пециво
- ванилин шећер
- 3 кашике млека
За надев од мака:
- 250 г млевеног мака
- 180 г шећера у праху
- 3 беланца
За надев од пекмеза:
- 5 кашика пекмеза од вишања
Припрема:
У посуди пенасто умутите жуманца и шећер у праху док не добијете кремасту смесу. Додајте маслац и наставите са мућењем док се састојци не сједине.
Улијте млијеко, а затим постепено додајте брашно помешано с прашком за пециво и ванилин шећером.
Умесите глатко тесто, поделите га на три једнака дела, замотајте у провидну фолију и оставите у фрижидеру 30 минута.
Беланца мешајте са шећером у праху док не добијете чврст снег. Лагано додајте мак и ручно умешајте жицом све док се смеса не сједини.
Тепсију обложите папиром за печење. Један део теста ставите у њу, а затим равомерно распоредите надев од мака. Преко њега ставите други део теста.
Премажите пекмезом од вишања, потом трећим и последњим делом теста прекријте слојеве пите.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени око 25 до 30 минута, док не поприми златну боју. Када се охлади, украсите је шећером у праху и изрежите на коцке. Уживајте!
Детаљније можете погледати на објави испод.