Recept za manastirsku pitu - Preporuka za postan, ukusan doručak na vodi od gotovih kora oduševiće sve ukućane
Doručak kao stvoren za dane posta na vodi.
S obzirom na to da je vaskršnji post počeo juče, radnim danima tekuće nedelje posti se na vodi. U nastavku vam donosimo recept za manastirsku pitu koja odgovara tim pravilima.
Sastojci:
- 500 g gotovih kora za pitu
- 500 ml soka od paradajza
- dva bela luka
- šest mladih crnih lukova
- 800 g šampinjona
- dve šoljice pirinča
- so
- biber
- suvi bosiljak
Priprema:
Najpre sipajte malo soka od paradajza u tiganj, tako da prekrije dno. Dodajte sitno iseckan luk, zatim sipajte još paradajza.
Isecite šampinjone na komadiće, pridružite sastojcima u tiganju i prelijte ostatkom soka od paradajza.
U međuvremenu skuvajte pirinač i dodajte ga u tiganj. Začinite po ukusu.
Pleh premažite sokom od paradajza, zgužvajte tri kore i stavite jednu preko druge. Prostor između njih pospite paradajzom.
Stavite nadev na svaku treću koru i to činite do isteka zaliha. Kada to učinite, vrh pite zatvorite jednom korom i premažite već korišćenim sokom.
Zagrejte rernu i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Prijatno!