Rešenje za današnji ručak - Recept za POSNE SARME koje ćete obožavati, bolje od onih sa mesom, pravićete ih i kada se ne posti
Omiljeno jelo svih pripadnike bivše Jugoslavije možete napraviti i na postan način.
Kada neko samo pomene sarme ide nam voda na usta. Ovaj ručak je na vrhu menija mnogih porodica, a evo kako da ga napravite u skladu sa pravilima posta.
Sastojci:
- dve veće glavice kiselog kupusa
- 250 g pirinča
- 500 g crnog luka
- kašika mlevene crvene paprike
- kašika suvog začina/vegeta
- kašika mlevenog bibera
- tri lista lovora
- biber u zrnu
- ulje
Za zapršku:
- ulje
- kašika mlevene crvene paprike
Priprema:
Najpre odvojite glavice kiselog kupusa na listove, tako što ćete iseći deblji deo. Ukoliko je list veći, podelite ga na dva dela.
Sitno iseckajte crni luk. Pržite ga na umerenoj temperaturi dok ne postane staklast. Potom dodajte pirinač i mlevenu crvenu papriku, pa pržite još malo.
Kada sklonite sa ringle dodajte suvi začin i biber, pa promešajte.
U posudu koju ste namenili za kuvanje sarme stavite nekoliko listova kupusa, tako da prekrije dno.
Uzmite list kupusa, ili njegovu polovinu, i na sredinu stavite nadev. Zatim uvijte sa strane, preklopite i napravite pužić. To uradite sa ostatkom materijala.
Kada uvijete sarmice, prekrijte ih lovorom i biberom u zrnu. Preko stavite cele listove kupusa. Nalijte vodu i kuvajte na laganoj vatri oko tri sata.
Za zapršku, stavite u šerpu malo ulja i dodajte mlevenu crvenu papriku. Sjedinite, sipajte u sarmu i krčkajte još 10 minuta. Prijatno!