Решење за данашњи ручак - Рецепт за ПОСНЕ САРМЕ које ћете обожавати, боље од оних са месом, правићете их и када се не пости
Омиљено јело свих припаднике бивше Југославије можете направити и на постан начин.
Када неко само помене сарме иде нам вода на уста. Овај ручак је на врху менија многих породица, а ево како да га направите у складу са правилима поста.
Састојци:
- две веће главице киселог купуса
- 250 г пиринча
- 500 г црног лука
- кашика млевене црвене паприке
- кашика сувог зачина/вегета
- кашика млевеног бибера
- три листа ловора
- бибер у зрну
- уље
За запршку:
- уље
- кашика млевене црвене паприке
Припрема:
Најпре одвојите главице киселог купуса на листове, тако што ћете исећи дебљи део. Уколико је лист већи, поделите га на два дела.
Ситно исецкајте црни лук. Пржите га на умереној температури док не постане стакласт. Потом додајте пиринач и млевену црвену паприку, па пржите још мало.
Када склоните са рингле додајте суви зачин и бибер, па промешајте.
У посуду коју сте наменили за кување сарме ставите неколико листова купуса, тако да прекрије дно.
Узмите лист купуса, или његову половину, и на средину ставите надев. Затим увијте са стране, преклопите и направите пужић. То урадите са остатком материјала.
Када увијете сармице, прекријте их ловором и бибером у зрну. Преко ставите целе листове купуса. Налијте воду и кувајте на лаганој ватри око три сата.
За запршку, ставите у шерпу мало уља и додајте млевену црвену паприку. Сједините, сипајте у сарму и крчкајте још 10 минута. Пријатно!