Приметили сте да све чешће БАЦАТЕ ХРАНУ У КАНТУ: Уз ових 7 НАВИКА смањите ову лошу навику и УШТЕДИТЕ НОВАЦ
Смањење бацања хране је један од најједноставнијих и најкориснијих начина да свако од нас допринесе очувању планете и помогне друштву.
Када бацимо храну, заједно с њом бацамо и воду, енергију, труд и новац који су уложени у њен настанак и транспорт. Процене показују да чак трећина произведене хране никада не заврши на тањиру, док многи људи и даље немају редовне оброке.
Добра вест је да промена почиње управо у нашим фрижидерима и свакодневним навикама.
Ево неколико једноставних корака како да то постигнете:
Планирајте куповину. Направите недељни план оброка и попис намирница. Купујте само оно што вам заиста треба. Пре одласка у продавницу проверите залихе и, ако треба, фотографишите унутрашњост фрижидера. Планирањем се избегава импулсивна куповина и гомилање вишка.
Чувајте храну правилно. Фрижидер држите на 4°Ц, замрзивач на –18°Ц и распоредите намирнице по зонама. Користите провидне посуде и налепнице с датумима, како бисте знали шта прво треба потрошити. Увек се водите правилом „прво ушло – прво изашло“.
Разликујте ознаке на производима. „Најбоље употребити до“ односи се на квалитет хране, не на њену безбедност – многе намирнице су добре и након тог датума, ако изгледају и миришу нормално. „Употребити до“ значи да се храна после тог рока не сме конзумирати. Разумевање ове разлике може спасити много хране од непотребног бацања.
Паметно кувајте. Припремајте реалне порције и бирајте састојке који се лако комбинују – као што су пиринач, кромпир или пасуљ. Остатке брзо охладите и спакујте у мање посуде. Један дан у недељи посветите припреми хране унапред – то штеди и време и храну.
Искористите остатке. Од печеног поврћа направите фритату, од пиринча пржени пиринач, а од старог хлеба укусне брускети залогаје. Обележите остатке датумом и планирајте „вечеру из фрижидера“. Тако настају нова јела и мање отпада.
Користите замрзивач. Исеците хлеб и замрзните га у порцијама, зрело воће претворите у пакете за смути, а зелено поврће кратко бланширајте пре замрзавања. На сваку кесу упишите садржај и датум. Замрзивач је ваш савезник у борби против бацања хране.
Компостирајте. Коре од воћа и поврћа, талог кафе и љуске јаја могу постати хранљив компост. Ако живите у згради, потражите заједнички компостер или градски пункт, а код куће можете набавити мини-компостер. Компост не само да смањује количину отпада, већ обогаћује земљу и помаже јој да задржи влагу.