АЈВАР ГОТОВ ЗА САТ ВРЕМЕНА! Припремите све БЕЗ ПЕЧЕЊА паприка И ЧИШЋЕЊА љуске, у стану, брзо и једноставно
Без муке спемите омиљену зимницу, припрема траје кратко, након тога оставите да шпорет одради своје.
Припрема ајвара захтева доста времена, али и простора где би се чистиле, пекле и млеле паприке, због чега многи одустају од припреме уколико живе у стану и немају адекватне услове.
Уз овај рецепт, ајвар можете припремати у стану, једноставно и лако, а за припрему вам је потребно сат времена, након тога рерна ће све одратити сама, ваше је да повремено промешате смесу.
Састојци:
5 кг паприка
2,5 кг плавих патлиџана
7,5 дцл уља
5-10 феферона (овисно волите ли блажи или љући, сами одредите количину феферона)
0,5 л алкохолног сирћета
2,5 л воде
3 кашике соли
3 кашике шећера
1 кашика бибера у зрну
Припрема:
Оперите патлиџане и паприку.
Паприку очистите од семенки и све насецкајте на коцкице.
У лонац с хладном водом ставите сирће, со, шећер, бибер у зрну и фефероне.
Кад вода проври, ставите паприке на коцкице и патлиџане да поново проври.
У зависности од величине лонца, количина паприке и патлиџана охладиће кључалу воду, а кад поновно проври након 2 до 3 минута извадите патлиџане и паприку, те их ставите на стану да се охладе.
Поступак понављајте док се сва паприка и патлиџани не прокувају.
У мултипрактику самељите охлађене паприке, патлиџане и фефероне, ставите у лонац (најбољи плитки, а широк), додајте уље.
Можете да ставите и у рерну на 180 Целзијуса и пеците три и по сата.
На сваких пола сата потребно извадите из рерне.