БРЗИ КОЛАЧ од гриза и чоколаде: Укусан слаткиш који можете правити на више начина - ШТА ГОД ДА ИМАТЕ У КУХИЊИ
Понекад у кући остане свега по мало – шака овог, шака оног, само једно јаје… а од тих остатака може да се направи сјајан, сочан колач!
Комбинације су отворене: јабуке се могу заменити крушкама, ораси лешницима или бадемима, а по жељи се може додати и суво грожђе. Све је ствар укуса и тренутне инспирације.
Састојци: 250 г гриза, 150 г млевених ораха, 250 г кристал шећера, 100мл уља, 100 мл млека, 2 јаја, 2 јабуке, 1 прашак за пециво
Припрема:
За припрему најпре се јаја и шећер сједине, па се додају уље и млеко и све кратко промеша – миксер није потребан, сасвим је довољна ручна жица. Затим се убацују гриз, млевени ораси, прашак за пециво и нарендане јабуке. Смеса се кратко остави да одмори док се рерна загрева на 200 степени. Плех се обложи папиром за печење и у њега се излије тесто.
Плех је добро мало продрмати, па убацити у рерну, смањити температуру на 180 степени и пећи око 30 минута. Када је колач готов, треба га охладити и прелити глазуром од 100 г чоколаде и 2 кашике уља, отопљеним на пари или кратким загревањем у микроталасној док се потпуно не растопи.
Када се глазура поравна и стегне, колач је спреман за послуживање. Може се јести потпуно охлађен, али је подједнако укусан и млак, кад се баш тражи нешто слатко. Пријатно!