Чувене ПИШИНГЕР ОБЛАНДЕ савршено иду уз недељну КАФУ - Филоване и преливене чоколадом, топе се при сваком залогају
Оригинални рецепт је задржан у породици Пишингер, а ми вам доносимо верзију која сигурно може да парира оригиналу. А ове обланде радо су виђене на свакој славској трпези.
Оскар Пишингер, посластичар из Беча креирао је овај чувени колач. Пишингер је посластичарницу, основану давне 1852. године, наследио од свог оца Леополда и управо на овом месту креирао посластицу од које нам и данас, 170 година касније, иде вода на уста. Оригинални рецепт је задржан у породици Пишингер, а ми вам доносимо верзију која сигурно може да парира оригиналу. А ове обланде радо су виђене на свакој славској трпези.
Састојци:
1 паковање обланди
300 г црне чоколаде
450 г шећера
250 г путера
8 јаја
За глазуру:
100 г црне чоколаде
3 кашике уља
Припрема:
Јаја и шећер сједините жицом, не миксером док благо не запене. Смесу ставите да се кува на пари, водећи рачуна да суд у коме су јаја вода не додирује. Кувајте на пари све време мешајући, док се кристали шећера не истопе, а јаја постану густа. Потом додајте изломљену чоколаду и све мешајте док се чоколада не истопи. Смесу оставите да се охлади у потпуности. Путер добро умутите миксером, па додајте кашику по кашику охлађеног фила од чоколаде. Све добро сједините миксером. Фил поделите на четири једнака дела, па филујте обланде. Нафиловане притисните нечим тешким, како би се боље залепиле. Када су се потпуно охладиле нанесите глазуру. Чоколаду отопите са уљем на тихој ватри или пари, па прелијте обланде. Оставите да се чоколада стегне, па сеците на парчиће жељене величине и послужите.
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.