Италијански OSSO БУЦО рецепт од јунеће коленице ЈАЧА КРВ- Јело пуно гвожђа, снажније од спанаћа, здрав оброк против умора и слабости
Ако постоји јело које спаја италијанску традицију, савршен укус и невероватну лековитост, онда је то osso буцо.
Ово традиционално италијанско јело није само гурмански ужитак већ и прави природни лек! Osso буцо, спремљен од јунеће коленице, богат је гвожђем које јача крв и помаже код анемије. Ево рецепта који је освојио цео свет.
Шта је OSSO БУЦО и зашто је толико посебан?
Osso буцо (што у преводу значи „кост са рупом“) потиче из Милана и једно је од најпознатијих италијанских јела на свету. Главни састојак је јунећа коленица са сржи, која је изузетно богата гвожђем и минералима.
Према истраживањима, јунећа коленица садржи више гвожђа него спанаћ, што га чини одличним избором за све који желе да ојачају крвну слику и побољшају ниво енергије. Осим што је здраво, ово јело је невероватно укусно и спада у праве гурманске специјалитете.
Састојци за оригинални OSSO БУЦО (4 особе)
- 4 комада јунеће коленице са сржи
- 3 кашике маслиновог уља
- 1 главица црног лука
- 2 шаргарепе
- 2 стабљике целера
- 3 чена белог лука
- 200 мл белог вина
- 400 г сецканог парадајза (или пелата из конзерве)
- 300 мл супе (говеђе или повртне)
- 2 листа ловора
- мало мајчине душице и першуна
- со, бибер по укусу
Припрема рецепта корак по корак
Припрема меса
Јунеће коленице посолите, побиберите и уваљајте у брашно. У широј шерпи загрејте маслиново уље и кратко запеците месо са обе стране док не порумени. Извадите и оставите са стране.
Поврће
На истом уљу пропржите ситно сецкан лук, шаргарепу, целер и бели лук. Динстајте док поврће не омекша.
Додавање вина и парадајза
Сипајте бело вино и пустите да алкохол испари. Затим додајте парадајз, супу и зачине. Промешајте.
Динстање
Вратите месо у шерпу, поклопите и кувајте на лаганој ватри око 2 сата, док месо не постане мекано и сочно.
Послуживање
Osso буцо се традиционално служи уз рижото миланезе или кремасти пире кромпир, посут свежим першуном.
Зашто јести OSSO БУЦО?
Помаже код анемије и умора јер је пун гвожђа.
Садржи витамине Б групе и колаген који јачају организам.
Срж из кости је природни „суперфоод“ – храни мозак и регенерише тело.
Традиционално јело које спаја здравље и уживање.