Јело солите на почетку или на крају кувања? Многи не знају да је САМО ЈЕДНО ИСПРАВНО
Ипак није свеједно када се додаје со током кувања.
Постоје на изглед ситни детаљи који могу значајно да утичу на укус када је припрема хране у питању. Важно је знати када треба додати со.
Професионалци кажу да постоји само један исправан начин који треба да знају сви.
У прилог томе говори и експеримент спроведен на YouTube каналу ,,Америца’с Тест Kitchen“ који је дао коначан одговор када се додаје со – на почетку или на крају кувања?
Кувар који је експеримент и спровео каже да су га током школовања увек учили да се со додаје на почетку припреме јела, и он је то правило слепо поштовао, никад га не преиспитујући. А онда се запитао шта ће се десити ако уради супротно. То је и урадио, а резултате је поделио са гледаоцима.
И шта мислите да ли су учитељи били у праву?
Када се со дода на почетку кувања, док су намирнице још хладне, она ће постепено продирати у намирнице и укус ће бити равномернији и интензивнији. С друге стране, ако додате со на крају кувања, намирница ће само добити омотач од соли, па ће ти залогаји бити преслани, а унутрашњост бљутава.
После ових сазнања логично је да се запитате, шта ако смо случајно заборавили да посолимо?
Тада се со може додати накнадно, али поново не на начин на који иначе радимо, односно да једноставно проспемо сву планирану количину по намирници.
Да не бисте пресолили јело, додајте мало по мало. И да знате, да ипак неће бити савршено зачињено, али опет боље него да једете бљутаво или можда пресољено.