Најлепше посно јело за славу по рецепту са Хиландара: Светогорске сарме биће круна ваше трпезе
Ово јело, чувано вековима на Светој гори, може постати и део ваше празничне трпезе – са укусом традиције и благим духовним призвуком који носи.
Божићни пост, који је започео 28. новембра и траје пуних 40 дана, завршава се на Бадњи дан, 6. јануара. Током овог периода православни верници се духовно и телесно припремају за најрадоснији хришћански празник – Божић.
Управо зато многи трагају за традиционалним, али и несвакидашњим посним рецептима који ће обогатити трпезу у овим данима.
Међу таквим јелима посебно место заузимају рецепти са Хиландара, који се генерацијама преносе међу монасима са Свете горе и који се сматрају правим кулинарским благом. Хиландарски кувари ослањају се на једноставне, здраве састојке, док укус постижу посебним техникама припреме и комбинацијом намирница коју ретко срећемо у свакодневној кухињи. Једно од таквих јела, које се традиционално спрема за Бадње вече, јесте необична, али изузетно укусна посна сарма по рецепту са Хиландара.
Ова верзија сарме разликује се од класичне по томе што се припрема без меса, али је зато изузетно богата орашастим плодовима, поврћем и благим аромама димљене рибе, која јелу даје посебну дубину и мирис. У наставку доносимо оригинални рецепт.
Посна сарма по рецепту са Хиландара
Састојци:
2 празилука
2 главице црног лука
1 шаргарепа
100 г пиринча
350–400 г млевених ораха
100 г димљене рибе (лосос)
12–15 листова киселог купуса
со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили
Припрема:
На умереној температури загрејте уље, па на њему пропржите ситно исецкан празилук, затим додајте црни лук, као и нарендану шаргарепу. Када поврће омекша и замирише, умешајте опран пиринач, па пржите још кратко док не упије део течности.
У смесу затим додајте млевене орахе, који ће сарми дати богату текстуру, а потом и ситно исецкану димљену рибу, најчешће лосос. Све добро измешајте и зачините по укусу – сољу, сувим зачином, млевеном паприком, бибером, белим луком у гранулама, першуном или чилијем, у зависности од тога колико пикантан укус желите.
Када је пуњење спремно, почните да умотавате сармице у листове добро оцеђеног киселог купуса. Ређајте их густим редовима у шерпу или традиционално грне, водећи рачуна да се не одвијају током печења.
Када напуните посуду, сарму прелијте водом тек толико да буде покривена, па је пребаците у рерну загрејану на 200°Ц. Кувајте – заправо пеците – око сат и десет минута, док се укуси потпуно не прожму, а сарме не омекшају и добију пуну арому.
Овај хиландарски рецепт доноси савршену равнотежу једноставности и богатог укуса. Посна сарма припремљена на овај начин идеална је за Бадње вече, али и за све дане поста када желите нешто другачије, укусно и хранљиво. Ово јело, чувано вековима на Светој гори, може постати и део ваше празничне трпезе – са укусом традиције и благим духовним призвуком који носи.