Нема бољег ајвара: Због овог рецепта Наде Топчагић колеге јој увек траже теглу више - За њен ТРИК до сад нисте чули, а одушевиће вас
Певачица већ 35 година спрема ајвар који – како сама истиче – никада није пропао и увек испадне савршено.
У обиљу различитих рецепата и савета за припрему зимнице, ајвар који прави Нада Топчагић већ деценијама има посебно место на домаћој сцени. Није омиљен само међу њеним многобројним фановима, већ и међу естрадним колегама, који годинама с нестрпљењем чекају прве стакленке из њеног дома.
Певачица већ 35 година спрема ајвар који – како сама истиче – никада није пропао и увек испадне савршено.
– За мене је ајвар озбиљна ствар. То није јело, то је обавеза – говорила је раније Нада, објашњавајући како изгледају њени јесењи дани, када се кућа претвара у прави мали погон за зимницу.
Певачица строго води рачуна о хигијени, и каже да читав процес почиње од беспрекорне чистоће – али не обичне. Код ње детерџенти не долазе у обзир.
– Руке се перу искључиво содом бикарбоном, а не детерџентима. Не желим да хемикалије покваре укус или здравље. Сода све уклања, а природна је – објашњава певачица.
И припрема тегли следи исто правило. Стакленке се најпре рибају четкама, затим испирају врелом водом, а потом суше у рерни – и ниједна се не користи док није потпуно сува. Тек тада почиње припрема паприка, које Нада бира готово као за такмичење: сваку пере, прегледа, очисти и пече док не добије таман онолико боје колико је потребно да кожица лако спадне.
Ипак, оно што њен ајвар чини посебним, и због чега већ годинама сви хвале њен квалитет, крије се у завршној фази припреме. Нада открива да постоји један трик који јој је давно пренела једна бака и који се, како каже, не налази ни у једном кувару.
– Кад скувам ајвар, још врео га сипам у тегле. И то до врха, да се поклопац једва навуче. Онда сваку теглу умотам у крпе и поређам у корпу обмотану ћебетом. Топлота мора да се задржи. То је оно што чува ајвар, чини га густим, пуним и трајним. Тај трик ми је давно рекла једна бака и не постоји у куварима. То се преноси шапатом – испричала је Нада уз осмех.
Због тога се сваке јесени, из године у годину, понавља иста сцена: телефони звоне, колеге питају „Је л’ стигла зимница“, а теглице њеног чувеног ајвара путују на све стране Србије. Ајвар Наде Топчагић није само укусан – он чува традицију и траје годинама, баш као што и певачица траје на естради.