Попара као некада: Традиционални рецепт са модерним триковима моментално ће вас вратити у детињство
Овај класик српске кухиње није само јело – то је и ритуал. Сваки залогај враћа у прошлост, у домаћу кухињу са мирисом свеже печеног хлеба и топлог млека.
Ако постоји јело које сваког љубитеља домаће кухиње враћа у детињство, то је старинска попара. Једноставна, брза и изузетно укусна, попара је прави избор за доручак, ужину или лагану вечеру.
Њена чар је у комбинацији хлеба, млека и сира, која ствара кремасту и ароматичну текстуру која мами осмех на лице.
Састојци за 4 особе:
500 г старог хлеба (обичан бели најбоље иде)
500 мл млека
200 г сира (најбоље домаћи бели сир или неки старији, а можете додати и мало кајмака)
50 г маслаца
Прстохват соли
Мало бибера по жељи
Савет старијих домаћица: идеално је користити хлеб који је дан-два старији, јер се боље упија и попара добија праву текстуру.
Припрема:
Припрема хлеба: Хлеб исеците на коцкице или тракице средње величине. Ако волите хрскавији укус, можете га лагано препећи у рерни или на тигању.
Загревање млека: У мањој шерпи загрејте млеко, додајте прстохват соли и мало бибера. Пазите да млеко не прокључа, довољно је да буде топло.
Додавање хлеба: Топло млеко прелијте преко хлеба у великој чинији или шерпи. Оставите да хлеб упије млеко 5-10 минута, повремено мешајући да се не створе грудвице.
Додавање сира и маслаца: Умочени хлеб сада обогатите наренданим сиром и комадићима маслаца. Добро промешајте док се сир не растопи и не створи кремасту текстуру.
Сервирање: Попару послужите одмах, док је још топла. По жељи, додајте кашичицу кајмака или мало сецканог першуна за додатни ароматични шмек.
Тајна савршене старинске попаре
Попара је једноставна, али свака домаћица има своје трикове. Неки додају мало јогурта за киселкасту ноту, док други комбинују различите врсте сира за богатији укус. Кључ је у квалитетном хлебу и млеку, као и у свежем сиру који се лепо топи.
Овај класик српске кухиње није само јело – то је и ритуал. Сваки залогај враћа у прошлост, у домаћу кухињу са мирисом свеже печеног хлеба и топлог млека.