Рецепт за чувени ЛЕСКОВАЧКИ АЈВАР и детаљан водич за ОДАБИР ПАПРИКЕ за најукуснији српски специјалитет - како бирати пљоснате и меснате паприке, припрема тегли, печење
Лесковачки ајвар је симбол српске кухиње и омиљени додатак многим јелима. Савршен укус зависи од правог избора паприке, правилне припреме и стрпљења током печења и мешања.
Лесковачки ајвар је симбол српске кухиње и омиљени додатак многим јелима. Савршен укус зависи од правог избора паприке, правилне припреме и стрпљења током печења и мешања. У овом водичу сазнаћете како да одаберете најмеснатије, пљоснате паприке, припремите тегле, печете и кувате ајвар до савршене густине, пуног укуса и божанственог мириса.
Како одабрати најбољу паприку за ајвар
Бирајте црвене, пљоснате и дуге паприке правилног облика.
Паприка мора бити месната, али што сувља – што мање воде у меснатом делу, бољи је крајњи резултат.
Пажљиво проверите сваки комад пре куповине, јер свака паприка утиче на квалитет ајвара.
Најчешћа питања:
Која паприка је најбоља за лесковачки ајвар?
Најпознатија је Куртовка, црвена, пљосната и месната, са минималном количином воде.
Припрема тегли за ајвар
Тегле и поклопце стерилишите у кључалој води 10–15 минута.
Пре пуњења ајваром, пребрисати врх тегле алкохолом да уништите све бактерије.
Најчешћа питања:
Зашто је важно стерилисати тегле?
Стерилизација спречава кварење ајвара и продужава му рок трајања, чак и током целе зиме.
Печење и цеђење паприке
Паприке испеците и добро оцедите преко ноћи.
Ољуштите, одстраните семенке и самељите у блендеру или машином за млевење меса – мало крупније комаде, не потпуно кашу.
Најчешћа питања:
Како проверити да ли је паприка добро оцеђена?
Ако оставите паприке да се цеде преко ноћи и видите да је вишак воде уклоњен, спремне су за следећу фазу.
Припрема лесковачког ајвара
Састојци:
- 12 кг печених црвених паприка
- 1 л уља
- 6 кашика соли
- 6 кашика шећера
- 4 кашике есенције
Припрема:
У великој шерпи помешајте уље, со, шећер и есенцију. Кувајте на лаганој ватри до потпуног сједињења.
Додајте печену и измељену паприку.
Мешајте прво лагано, затим константно на јачој ватри око сат времена, док смеса не постане компактна и густе текстуре.
Проверите густину – варјачом повуците по дну шерпе, ако остане траг, ајвар је спреман.
Најчешћа питања:
Како знати да је ајвар довољно куван?
Када варјача остави траг на дну шерпе, вода је испарила и ајвар је савршено густ.