Славски колач који се НЕ МРВИ И ОСТАЈЕ СВЕЖ 7 ДАНА - направите га баш за Аранђеловдан! Додајте овај састојак и биће "МЕКАН КАО ДУША"
Савршен славски колач - мекан, мирисан и свеж до седам дана.
Славски колач је за нас много више од обичног пецива. Он представља традицију, дом, породично окупљање и свечану трпезу.
Свака домаћица зна да овај колач уме да буде незгодан – понекад се мрви, некад сутрадан отврдне и изгуби свежину.
Међутим, уз мало пажње и неколико једноставних трикова, можемо добити мирисну и мекану векну која остаје свежа и до седам дана, као да је управо стигла из најбоље пекаре.
У наставку записујемо проверени рецепт који даје савршен резултат – румену кору, меку средину и могућност да се лако украси крстом и пшеницом.
Састојци:
1 кг белог брашна
40 г свежег квасца
200 мл млека
200 мл воде
150 г путера
3 кашике шећера
1 кашичица соли
2 јајета
1 кашика меда (опционо, за дужу свежину)
Како припремамо тесто
У млаком млеку растопимо квасац заједно са шећером и оставимо да одстоји неколико минута док не запени. У међувремену у брашно умешамо со, додамо јаја, омекшали путер и надошли квасац.
Постепено додајемо воду и месимо док тесто не постане глатко, еластично и пријатно под руком. Када се све лепо повеже, тесто оставимо да нарасте око један сат, све док се видно не удупла.
Обликовање и печење
Када је тесто надошло, обликујемо славски колач, а део теста оставимо за украсе. Формирамо крст и елементе пшенице који симболично украшавају колач. Затим га стављамо у претходно загрејану рерну и печемо на 180°Ц око 45 минута, док не добије лепу, уједначену златну кору.
Како га чувамо
Печен колач умотамо у ланену крпу. Никако га не остављамо у најлон кеси, јер тако брзо губи свежину и омекша на погрешан начин. Ланена крпа чува природну влагу и омогућава да колач остане мекан, мирисан и постојан више дана.
Ако желимо да буде још трајнији, у тесто можемо додати и кашику меда – овај природни састојак делује као благи конзерванс и чини да колач остане свеж и до седам дана.