7 трикова за савршену туршију: Домаћице се куну у ОВАЈ састојак - Свако ће вас питати за тајне спремања зимнице
Иако изгледа као једноставно праћење традиционалних корака - места за грешке има пуно, посебно код почетника.
Сезона припреме зимнице је у пуном јеку, а туршија заузима почасно место на свакој трпези. Иако се на први поглед чини једноставно – поврће, вода, со, сирће и мало зачина – домаћице знају да постоје мали трикови који праве велику разлику између просечне и оне туршије због које се тражи тегла више.
1. Бирајте право поврће
За добру туршију најважнији је квалитет поврћа. Краставци, паприка, карфиол, шаргарепа и парадајз морају бити здрави, чврсти и без оштећења. Поврће које је презрело или оштећено брзо може покварити целу теглу.
2. Права мера сирћета и соли
Однос воде, сирћета и соли је кључан. Искусне домаћице тврде да је најбоља мера: на 5 литара воде иде 1 литар сирћета и 250 грама соли. Ако волите блажу туршију, количину сирћета можете смањити, али никако не штедите на соли јер управо она спречава кварење.
3. Тајна је у зачинима
Ловоров лист, бибер у зрну, рен и листови целера дају посебну арому и продужавају трајност. Неки додају и неколико зрна слачице за интензивнији укус.
4. Стерилизујте тегле
Многи занемарују овај корак, а он је пресудан. Тегле и поклопце потребно је добро опрати и стерилисати у рерни или кључалој води како би туршија остала свежа до пролећа.
5. Поврће добро сложите
Веће комаде слажите на дно, ситније поврће на врх. На тај начин све лепо пријања, а течност равномерно прекрива сваки део. Битно је да поврће буде потпуно потопљено – ако остане „на сувом“, брзо ће се укиселити на погрешан начин и покварити.
6. Мало шећера за баланс
Домаћице често додају и кашику-две шећера у раствор. Он неутралише јачину сирћета и даје туршији фину, заокружену арому.
7. Стрпљење је кључ
Иако мирише примамљиво већ после неколико дана, туршија је најбоља када одстоји барем месец дана. Тек тада поврће поприми прави укус и арому.
Ако се придржавате ових савета, ваша туршија неће само обогатити зимску трпезу, већ ће бити и прави понос домаћинства – баш онаква какву памтимо из кухиња наших бака.