Врхунске ПЕКАРСКЕ КИФЛЕ мекане као пена - Одличне да их послужите уз РУЧАК, мирисом враћају у детињство
Ово је један од најпознатијих рецепата за лудо тесто које је на Балкану јако популарно. Може се користити за припрему пица, уштипака, бухтли и још много тога
Састојци:
- 250 мл млека,
- 1 кашичица шећера,
- 40 г свежег квасца,
- 500 г глатког брашна,
- 500 г оштрог брашна,
- 1 кесица прашка за пециво,
- 2 јаја,
- 2 јогурта (2 x 200г),
- 3 кашике шећера,
- 3 кашике уља,
- 1 кашичица соли
За прелив:
вода и со или 1 жуманце и мало слатке павлаке или 3 кашике брашна, 2 кашике соли и 6 кашика воде
Припрема:
У једну посуду сипајте топло млеко и додајте кашичицу шећера и размрвљени квасац. Састојке добро помешајте и оставите 5-10 минута на топлом месту да смеса надолази.
У велику посуду ставите обе врсте брашна и редом додајте прашак за пециво, шећер, уље, со, јогурт и лагано умућена јаја.
На крају додајте и надошли квасац и месите руком или варјачом док се не створи глатко, компактно тесто. Тесто пребаците на подлогу посуту брашном и премесите још мало.
По потреби, ако се лепи за руке, додајте још мало брашна. Тесто обликујте у куглу и ставите у већу најлонску кесу. Затим истисните ваздух па је завежите и ставите у фрижидер на најмање 4 сата.
Након тог времена тесто пребаците на подлогу посуту брашно и поделите. Једну половину вратите у кесу и у фрижидер а од друге формирајте кифле (од пола теста ћете направити кифле које ће вам напунити један велики плех од рерне).
Тесто поделите на комадиће исте величине. За веће кифле треба вам од 70 - 75 г теста, а за мање око 50 г.
Припремите један плех обложен пек папиром, ваљак за тесто или малу оклагију и једну шољицу са водом и четкицом.
Од комадића теста формирајте лоптице, мало их уваљајте у брашно и ставите на страну.
Затим помоћу мале оклагије или ваљка за тесто сваку лоптицу танко разваљајте у облику овала. Поспите брашном слободно ако вам се тесто приликом ваљања лепи за подлогу.
Сваки овал премажите само мало са водом, чврсто заролајте (начин погледајте у видеу) и ређајте у плех. Кад сте напунили плех, прекријте кифле и оставите их 15-20 минута да надођу.
У међувремену загрејте рерну на 230 степени горњи/доњи грејачи и припремите врсту премаза која вам се допада.
У првој и традиционалној варијанти ћете кифле након што су надошле и кратко пре печења пошприцати водом и посути сољу. За другу варијанту, кифле које се сјаје, помешајте жуманце са мало слатке павлаке и такође их премажите кратко пре печења. За трећи премаз који вам је познат из пекара, помешајте прво брашно и со, а затим додајте воду и мешајте док се не створи кремаста паста. Ту пасту најбоље ставите у шприц кесицу и нанесите је на кифле 2 минута пред крај печења. То време је довољно да се паста стврдне.
Кифле пеците на 230 степени 12-14 минута. Ако вам се деси да кифле брзо потамне са горње стране, само их прекријте алуминијском фолијом и наставите да печете најмање 11 минута.
Извор: Ханума kocht - Ханумина кухиња / hanumakocht.at / namirnice.ba
Србија Данас/Стил/Пренела Ј.Ш.