БОЉА ЈЕ ОД БУРЕКА - Направите катмер питу са надевом од купуса, спој хрскавих корица и дивног меканог теста
Одлична идеја за доручак или вечеру, ево како се припрема.
Представљамо вам рецепт за катмер питу, која ће вам бити омиљенија и од бурека. Они који су је пробали кажу да је боља, а ви сами процените.
Ево како се прави и шта је потребно од састојака.
Састојци:
- 800 г брашна, 150 г за посипање
- 200 мл воде
- чаша од 200 мл киселог млека
- 1 кашићица шећера
- 100 мл уља
- 1 јаје
- 15 г квасца
- 1 прашак за пециво
- 1,5 кашичице соли
- 150 г домаће свињске масти - путер, маргарин, биљна маст
Фил надев:
- 400-500 г купуса
- 400 г сира
- 1 кашичица соли
- 2 кашике алкохолног 9% сирћета
- 150 г домаће свињске маст
- 1 јаје за премазивање
Припрема
Чашу од 2 дл воде сипајте у посуду, 2 дл киселог уља, 100 мл уља, једно јаје, кашичицу шећера и 15 грама квасца. Све састојке сједините жицом и додајте 200 грама брашна, прашак за пециво и кашичицу соли, све сједините, затим постепено додајте брашно око 600 грама да замесите мекано тесто.
Извадите га на брашњаву површину и израдите тесто да се не лепи на површину стола. Тесто поделите на три једнака дела.
Поделите три јуфке на још три јуфке, уваљајте их у брашно и одложите их на дрвену површину. Покријте јуфкице неком фолијом
Припрема надева
Нареднајте свежи купус, око 400 до 500 грама, додајте му једну пуну кашичицу соли, кришку сира, измрвљеног две кашике алкохолног сирћета и бибер. Све умесите да замесите купус.
У смекшали купус додајте око 400 грама сира, све сједините руком и оставите по страни.
Сваку од јуфкица које сте припремили развуците на величину тањира, па је обилно намажите домаћом свињском машћу.
Овако премазане спајаћете по три јуфкице.
Оставите да одстоје тако 10 минута па их поново расклагијајте једну по једну.
Плех премажите домаћом свињском машћу, па поставите прву кору која мора бити већа од посуде у којој печете, оставите тесто да пада преко ивица. Ставите један део фила, па преко њега другу кору, па фил, па трећу кору. Остатке теста које виси преко руба плеха исеците али тако да остане довољно теста да образујете венчић од теста уз рубове плеха (погледајте видео).
Питу исеците на површини дијагонално и премажите јајетом.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени на 15 минута, а затим на 180 степени, на 20 минута.
Детаљније о рецепту на видеу канала Кухиња Валентина Машковић.