BOLJA JE OD BUREKA - Napravite katmer pitu sa nadevom od kupusa, spoj hrskavih korica i divnog mekanog testa
Odlična ideja za doručak ili večeru, evo kako se priprema.
Predstavljamo vam recept za katmer pitu, koja će vam biti omiljenija i od bureka. Oni koji su je probali kažu da je bolja, a vi sami procenite.
Evo kako se pravi i šta je potrebno od sastojaka.
Sastojci:
- 800 g brašna, 150 g za posipanje
- 200 ml vode
- čaša od 200 ml kiselog mleka
- 1 kašićica šećera
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 15 g kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 kašičice soli
- 150 g domaće svinjske masti - puter, margarin, biljna mast
Fil nadev:
- 400-500 g kupusa
- 400 g sira
- 1 kašičica soli
- 2 kašike alkoholnog 9% sirćeta
- 150 g domaće svinjske mast
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
Čašu od 2 dl vode sipajte u posudu, 2 dl kiselog ulja, 100 ml ulja, jedno jaje, kašičicu šećera i 15 grama kvasca. Sve sastojke sjedinite žicom i dodajte 200 grama brašna, prašak za pecivo i kašičicu soli, sve sjedinite, zatim postepeno dodajte brašno oko 600 grama da zamesite mekano testo.
Izvadite ga na brašnjavu površinu i izradite testo da se ne lepi na površinu stola. Testo podelite na tri jednaka dela.
Podelite tri jufke na još tri jufke, uvaljajte ih u brašno i odložite ih na drvenu površinu. Pokrijte jufkice nekom folijom
Priprema nadeva
Narednajte sveži kupus, oko 400 do 500 grama, dodajte mu jednu punu kašičicu soli, krišku sira, izmrvljenog dve kašike alkoholnog sirćeta i biber. Sve umesite da zamesite kupus.
U smekšali kupus dodajte oko 400 grama sira, sve sjedinite rukom i ostavite po strani.
Svaku od jufkica koje ste pripremili razvucite na veličinu tanjira, pa je obilno namažite domaćom svinjskom mašću.
Ovako premazane spajaćete po tri jufkice.
Ostavite da odstoje tako 10 minuta pa ih ponovo rasklagijajte jednu po jednu.
Pleh premažite domaćom svinjskom mašću, pa postavite prvu koru koja mora biti veća od posude u kojoj pečete, ostavite testo da pada preko ivica. Stavite jedan deo fila, pa preko njega drugu koru, pa fil, pa treću koru. Ostatke testa koje visi preko ruba pleha isecite ali tako da ostane dovoljno testa da obrazujete venčić od testa uz rubove pleha (pogledajte video).
Pitu isecite na površini dijagonalno i premažite jajetom.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni na 15 minuta, a zatim na 180 stepeni, na 20 minuta.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.