Чај од ове биљке ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ и до 30%: Славни руски доктор тврди да делује већ након прве шоље - ево како да га припремите
Колико је ђумбир лековит и колико има бенефита сви знају, па је неретко једна од првих намирница за којима посежемо када се разболимо. Но, мало људи зна да су његове предности потврђене и научним истраживањима; једно од њих је и студија објављена на сајту установе "Натионал Library оф Медицине", највећег скупа научних, билолошких и медицинских радова.
Ова студија истиче да ђумбир заиста има бројне здравствене предности! Научници су у лабораторијским условима из ђумбира издвојили гингерол, супстанцу којој ова биљка дугује свој опори укус. Коришћен је на ћелијским културама, а као резултат тога, имуне ћелије су постале 30 одсто активније у борби против инфекције!
Чак и тако мала количина као што је 0.0 15 милиграма по литру дало је позитиван резултат, каже познати руски киропрактичар и доктор интегративне медицине Руслан Масгутов.
Учесници студије пили су један литар чаја од ђумбира на празан стомак током 60 минута. "Испоставило се да се лековито дејство корена јавља већ после 30 до 60 минута. Научници су закључили да ђумбир може да се користи за превенцију неких вирусних инфекција и и као средство за борбу против њих", нагласио је доктор.
Масгутов је саветовао да уврстите ђумбир као средство за јачање имунитета у сусрет хладнијем времену, када су вируси и много чешћи.
Имуно-напитак са ђумбиром и лимуном
Састојци (за једну порцију):
2 цм свежег ђумбира, ољуштеног и исецканог на танке колутове
1 лимун, цеђен
1 кашика меда (по укусу)
250 мл воде (може и топла, не кључала)
Прстохват цимета или мало куркуме по жељи
Припрема:
Воду загрејте до врења, па склоните са ватре.
Додајте колутове ђумбира и оставите да одстоји 5–10 минута (дуже ако желите јачи укус).
Процедите напитак у шољу.
Додајте свеж сок од лимуна и кашику меда.
По жељи, поспите прстохват цимета или куркуме за додатно јачање имунитета.
Савети:
Може се пити 1–2 пута дневно, најбоље ујутру или пред спавање.
Ђумбир стимулише циркулацију, јача имунитет и помаже против прехладе, док лимун даје витамин Ц, а мед има антибактеријска својства.
Србија Данас/Жена, Стефана Павловић/Пренела Ј.Ш.