Домаћа ЛИСНАТА ПОГАЧА са свињском машћу - Пециво за које ће вам сви тражити рецепт, укусна и декоративна, идеална уз било који оброк
Права зимска храна, биће идеалан прилог уз доручак, ручак или вечеру.
Препоручујемо вам традиционалну лиснату, масну погачу. Идеална је за било коју славску трпезу, али и у случају да сте гладни и једе вам се топла изнутра мекана, а споља хрскава погача.
У продужетку сазнајте шта вам је потребно од састојака и како се прави.
Састојци:
- 700 грама брашно и 150 грама за посипање
- 100 милилитара воде
- 200 милилитара јогурта или млека
- 100 милилитара уља или 1 пуна кашика домаће свињске масти
- 1 јаје
- 30 - 40 грама квасца
- 1 кашичица шећера
- 2 кашичице соли
- 100 грана кукурузног брашна или палента
- 250 грама свињске масти или исто толико путера или маргарина
- 150 грама мрвљеног сира
- 1 јаје за премазивање
У посуду сипајте око 500 грама брашна, 100 милитара уља, 200 милитара јогурта, 1 кашичицу шећера, 1 пуну кашику домаће масти, 1 кесицу сувог квасца, једно јаје, 2 кашичице соли и све то разбијте жицом за мућење или рукама.
Замешено тесто извадите на површину са брашном и лепо га умесите.
Када га умесите прекријте га брашном и оставите да одстоји 20 минута, покријте га неком чистом тканином.
Када нарасте тесто развуците га и премажите свињском машћу и поспите кукурузним брашном, а затим целу површину теста завијте у ролат.
Ролат изрежите на пола, затим поново на пола, на 8 једнаких делова.
Сваки ролат спљоштите на површини где сте сипали брашно. Узмите сваки ролатић и развуците једну округлу кору и то урадите са сваким делом ролата.
Сваку кору премажите машћу затим ставите мрвљени сир, а потом преко ње пребаците нову кору и исто је тако нафилујте. Тако до краја са сваком кором.
Премажите погачу жуманцетом и само површинсу исеците на коцке. Преко сипајте кукурузног брашна и разне семенке по укусу, као и комадиће дробљеног сира.
Пећи у загрејаној рерни на 200 степени /15 минута и на 180 степени 15-20 минута.
Пријато.
Детаљније о рецепту погледајте на видеу канала Кухиња Валентина Машковић који је у прилогу.