Јело које се једе до последње кашике: Рецепт за ЂУВЕЧ који не може да не успе, укус Балкана поново на породичној трпези
За многе, ђувеч је много више од хране. То је јело које се припрема недељом, око ког се окупљају укућани, и које подсећа да се топлина дома не мери квадратима, већ мирисима из кухиње.
Док свет јури за модерним гастрономским трендовима, једно јело остаје вечна инспирација: ђувеч.
Мало које јело на Балкану има толику моћ да окупи породицу и испуни кућу мирисима као што то ради ђувеч. Шарен од поврћа, богат месом и мекан од пиринча, овај рецепт вековима се преноси кроз домаћинства. Неки га праве са телетином, други са пилетином, али сви се слажу у једном – добар ђувеч је у исто време и ручак и успомена, и јело и прича.
Тајна је у једноставности
За разлику од софистицираних специјалитета, овај ђувеч показује да се чаролија крије у свакодневним састојцима. Потребно је:
500 г телетине или пилетине
2 главице црног лука
3 шаргарепе
2 паприке (црвена и зелена)
2 парадајза
200 г пиринча
200 г кромпира
150 г грашка
маслиново уље, бели лук, алева паприка, оригано, со и бибер
свеж першун за завршницу
Све почиње у тигању: на маслиновом уљу лагано се динста црни лук, потом му се придружују шаргарепа и месо. Када месо ухвати златну боју, додају се кромпир и остало поврће, па пиринач и зачини. Мешавина се затим пребацује у ватросталну посуду, прелива топлом водом или супом и пече у рерни на 200°Ц око 40 минута. Резултат – мирис који се шири кућом и буди носталгију.
На крају, преко врелог ђувеча посипа се сецкани першун. Једноставан детаљ, али баш он јелу даје свежину и изглед достојан титуле “најлепшег јела на свету”.