Мирис детињства: Лења пита са вишњама која се топи у устима - мекана, сочна и готова за час
Класик домаће кухиње који никада не излази из моде. Спој сочних вишања и мекане, слаткасте коре ствара савршену хармонију укуса којој је тешко одолети.
Ако сте љубитељ сочних и освежавајућих колача који се брзо припремају, онда је овај рецепт као створен за вас. Комбинација меканог теста и освежавајућег фила од вишања даје десерт који се једноставно топи у устима.
Не захтева много састојака ни времена, а укус ће вас сигурно освојити, у питању је неодољива лења пита са вишњама. Овај колач је прави класик, а његова чар лежи у савршеном споју киселкастих вишања и слатке, мекане корице.
За додатну дозу ароме и богатства укуса, филу можете додати прстохват цимета или мало ваниле, док у тесто можете умешати рендану корицу лимуна – и тако добити мирисну, ароматичну верзију омиљене посластице.
Лења пита са вишњама по рецепту Драгице Марковић.
Потребно је:
За бисквит:
2 јаја
1 чаша шећера
1 чаша јогурта
1/2 чаше уља
2 и по чаше брашна
1 прашак за пециво
1 ванилин-шећер
За фил од вишања:
1 тегла компота од вишања (720 мл) или замрзнуте вишње
4 кашике шећера
1 пудинг од малине мало воде за размућивање пудинга
Припрема:
Припрема бисквита:
Раздвојите беланца и жуманца. Беланца умутите у чврст снег. Затим постепено додајте шећер и жуманца, па наставите са мућењем док смеса не постане пенаста. Додајте уље, јогурт и ванилин-шећер. На крају, лагано умешајте брашно помешано са прашком за пециво, користећи шпатулу да би смеса остала ваздушаста. Плех обложите папиром за печење и загрејте рерну на 200°Ц. Сипајте половину смесе у плех и ставите да се пече 8-10 минута, док не ухвати лагану корицу.
Припрема фила:
Вишње из компота (или замрзнуте вишње) ставите у шерпу заједно са 4 кашике шећера. Кувајте око 5 минута, док не пусте још мало сока. Пудинг од малине размутите у мало хладне воде, па додајте у вишње. Кувајте још пар минута док се фил не згусне. Извадите плех са запеченим тестом, пажљиво распоредите фил од вишања преко њега, па прелијте остатком бисквитне смесе. Вратите у рерну и пеците још око 20-25 минута, док колач не порумени.
Оставите колач да се потпуно охлади пре сечења. По жељи, поспите шећером у праху или прелијте чоколадном глазуром.