Најлепши рецепти за Ђурђевдан из мамине свеске – Традиционална славска трпеза: пуњена јагњетина, зељаница, погача и колач од ораха
Ђурђевдан је празник пролећа, светлости и обнове, а уз њега иде и богата, мирисна трпеза која окупља породицу и чува сећања. Доносимо ти изворна рецепта из „мамине свеске“ – за јела која су се увек служила за Ђурђевдан: пуњена јагњетина, мирисна зељаница, украсна погача у облику венчића и незаобилазни колач од ораха. Све је проверено, једноставно, укусно и савршено за славску или породичну трпезу.
Ђурђевдан, празник Светог Ђорђа, који се слави 6. маја, један је од честих крсних слава код Срба. Његов долазак симболизује буђење природе, здравље, љубав и напредак – а познат је и по раскошној трпези која мирише на детињство.
У наставку ти доносимо четири рецепта из домаће традиције, која се у многим породицама преносе с колена на колено. Нека и твоје славље буде обогаћено овим старинским укусима.
1. Пуњена јагњетина из рерне
Састојци:
- 1 јагњеће плеће (или бут)
- 200 г пиринча
- 1 главица црног лука
- 1 шаргарепа
- 2 кашике сувог грожђа (опционо)
Зачини: со, бибер, суви зачин, мајчина душица
Припрема:
На уљу пропржити ситно сецкани лук и рендану шаргарепу, па додати пиринач и зачине.
Пунити јагњетину овим надевом, затворити чачкалицама или концем.
Пећи у рерни поклопљено или под фолијом око 2х на 180°Ц, па отклопити и запећи још 30 мин.
2. Зељаница – пита са спанаћем и сиром
Састојци:
- 500 г кора за питу
- 300 г младог сира
- 300 г куваног спанаћа
- 3 јајета
- 1 кисела павлака
- Уље, со
Припрема:
Помешај сир, сецкани спанаћ, јаја и павлаку.
Редај коре у плех, сваку премажи уљем и надевом.
Пеци на 200°Ц док не порумени, 30–40 минута.
3. Погача у облику венчића
Састојци:
- 500 г брашна
- 1 кесица сувог квасца
- 1 јаје
- 1 чаша млека
- 50 мл уља
- Со, шећер, мало сусама за посипање
Припрема:
Замеси мекано тесто, остави да нарасте.
Обликуј у плетеницу и затвори у круг – венчић.
Премажи јајетом, поспи сусамом и пеци 25–30 минута.
4. Колач од ораха (старински)
Састојци:
- 5 јаја
- 200 г шећера
- 200 г млевених ораха
- 2 кашике брашна
- 1 кесица прашка за пециво
Припрема:
Умутити беланца, додати жуманца, шећер, орахе и брашно.
Сипати у плех и пећи на 180°Ц око 25 минута.
По жељи прелити глазуром од чоколаде или посути шећером у праху.
Додатни савет:
За још лепши доживљај Ђурђевдана, трпезу можете украсити венчићима од пролећног биља (зова, ђурђевак, млада коприва), а сваки гост нека добије комадић погаче у облику цвета – за срећу и здравље током целе године.