Потапате ли пасуљ ноћ пре кувања? Ово није довољно да СПРЕЧИТЕ НАДИМАЊЕ, морате урадити и ово пре самог кувања
Можете слободно да уживате у овом укусном јелу без тегоба након јела.
Да би пасуљ био лакши за варење и да не би надимао, постоји неколико трикова које можете применити пре или током кувања:
Натапање пасуља:
Пре него што скувате пасуљ, обавезно га потопите у воду и оставите да стоји неколико сати (идеално 6-8 сати, а најбоље је да га потопите преко ноћи). Ово помаже да се део несварљивих угљених хидрата (који узрокују надимање) раствори у води, па их можете одстранити када баците воду.
Након што се пасуљ натопи, обавезно оцедите воду у којој је стајао и исперите пасуљ.
Започните кување са свежом водом:
Када стављате пасуљ да се кува, користите нову воду. Немојте кувати пасуљ у води у којој је стајао, јер та вода може садржати супстанце које изазивају надимање.
Прву воду у којој пасуљ проври проспите и онда сипајте нову у којој ће се кувати са осталим поврћем које ћете додати, по укусу.
Додајте зачине који помажу варење:
У току кувања можете додати зачине који побољшавају варење и смањују надимање. Неки од њих су:
Кумин (може да се дода у почетку кувања)
Лаванда или тимијан (често се користе у народној медицини као средства за олакшавање варења пасуља)
Куркума (осим што има здравствене користи, може помоћи у варењу пасуља)
Ловоров лист (дода се у воду током кувања)
Додавање соде бикарбоне:
Неки људи додају малу количину соде бикарбоне у воду у којој се кува пасуљ. Ово може помоћи да пасуљ омекша брже и смањи могућност надимања. Међутим, будите опрезни са количином (1/4 кашичице на 1 литар воде је довољно), јер превише соде може променити укус пасуља.
Повремено мењање воде током кувања:
Током кувања можете неколико пута променити воду. Када вода почне да кључа, исцедите је, сипајте нову и наставите кување. Ово може помоћи да се елиминишу гасови који узрокују надимање.
Практично док вода не остане кристално чиста треба просипати течност и сипати нову.
Повећајте унос влакана постепено:
Ако нисте навикли на пасуљ и махунарке, пробајте да их уводите у исхрану постепено, како би ваша црева имала времена да се навикну.
Примена ових савета може значајно смањити надимање и учинити пасуљ лакшим за варење.