Ове намирнице су природни лаксативи, конзумирајте их реодвно и решићете се затвора ЗАУВЕК
Правилном исхраном могуће је регулисати варење, избећи фармацеутске лаксативе и унапредити опште здравље.
Опстипација је проблем који погађа све већи број људи, а виша дијететичарка-нутриционисткиња Јасна Вујичић истиче да се његово решавање најпре налази у исправној исхрани.
Уместо фармацеутских лаксатива, који само тренутно ублажавају тегобе, препоручује се увођење намирница које на природан начин подстичу рад црева.
Препоручују се чиа семенке, млевени лан, бобичасто воће, суве шљиве и смокве, кајсије, јабуке, махунарке, маслиново и ланено уље, као и лиснато зелено поврће богато магнезијумом, попут спанаћа, блитве, кеља и руколе.
Посебно се издвајају суве шљиве које, захваљујући садржају влакана и сорбитола, имају изражен лаксативни ефекат. Слична својства имају и суве смокве и кајсије, док пектини из јабука помажу убрзавању рада дебелог црева. Чиа семенке, богате топивим влакнима, препоручују се као свакодневни додатак исхрани код проблема са затвором.
Масне намирнице попут маслиновог и ланеног уља, као и млевени лан, додатно олакшавају пробаву и доприносе здрављу захваљујући омега-3 масним киселинама. Махунарке, осим што садрже влакна, стимулишу стварање маслачне киселине која има благотворан ефекат на црева.
Магнезијум, присутан и у многим лаксативима, може се унети природно путем зеленог поврћа, чиме се делује превентивно.
Поред исхране, препоручује се и избегавање индустријске и прерађене хране, као и прелазак на куване, печене и динстане оброке, по узору на медитерански начин исхране. Поједини биљни чајеви и додаци попут псилијума такође могу помоћи, али уз претходну консултацију са лекаром.