Ово је убедљиво НАЈШТЕТНИЈА ВРСТА МЕСА: Препуна је соли и ХОЛЕСТЕРОЛА, набија килограме и РАЗАРА СРЦЕ
Током новогодишњих и божићних празника, након периода поста и уздржавања, многи од нас се посебно радују богатој трпези на којој месо често заузима централно место.
Ипак, лекари упозоравају да није свако месо једнако добар избор и да управо у празничном периоду треба бити додатно опрезан.
За велики број људи оброк без меса тешко је замислив, не само током празника већ и током целе године. Месо јесте важан извор протеина неопходних за правилно функционисање организма, али то не значи да га треба конзумирати без икаквих ограничења.
Стручњаци саветују умереност, нарочито када је реч о црвеном месу и месним прерађевинама, које би требало свести на ређу употребу како бисмо сачували здравље, чак и у данима када себи дозвољавамо мало више уживања.
Које месо је најбољи избор
Гастроентеролог Војислав Перишић истиче да је важно бирати квалитетно месо и водити рачуна о његовом саставу.
- Сваког дана би требало појести парче меса за ручак, може и соја, али ја соју не волим. Најквалитетније месо, ево да вам кажем, када уђете у америчку месару, највише се једе говедина. Не телетина, не јунетина. Зашто? Веома је црвена, то говори о садржају гвожђа, а где има гвожђа има и цинка.
Он додаје да говедина има још једну предност.
- Када узмете парче говедине, често ту имате и беличасту масноћу, она је здрава, садржи витамин Д. Говедина је и јефтина, и далеко боља од свињетине. Од свиње узимајте само бут, а када је сушено, једите само црвени део.
Које месо би требало избегавати
Иако је месо важан део исхране, постоје врсте које би требало избегавати због високог садржаја засићених масти. Оне могу довести до повећања лошег ЛДЛ холестерола, зачепљења крвних судова и повећаног ризика од срчаних обољења.
Стручњаци посебно издвајају четири врсте меса које би требало свести на минимум или у потпуности избацити из исхране.
Јагњетина
Иако је за многе неизоставан део празничне трпезе, јагњетина не спада у здраве изборе. Порција од 115 грама садржи око 11 грама засићених масти, док јагњеће плећке и котлети имају око 9 грама масти на исту количину.
Јагњетина спада у црвено месо које се препоручује конзумирати највише једном недељно, нарочито код особа које имају повишен холестерол или породичну историју кардиоваскуларних болести.
Свињска ребра
Иако су изузетно укусна, свињска ребра су изразито масна, што је видљиво већ на први поглед. Порција од 115 грама садржи чак 13 грама засићених масти, што их чини једним од најнеповољнијих избора за здравље срца и крвних судова.
Одресци
Масни комади црвеног меса, попут рибаја, садрже око 11 грама засићених масти и један грам транс масти по порцији од 115 грама, док филет мињон има око 10 грама засићених масти.
Докторка Кезија Џој упозорава да овакви комади меса могу подстаћи упалне процесе у организму и допринети гојењу када се конзумирају у већим количинама.
Кобасице и месне прерађевине
Месне прерађевине се готово увек налазе на листи намирница које нису добре за здравље. Сухомеснате кобасице садрже око шест грама засићених масти по порцији од 50 грама, али и велику количину натријума.
- Кобасице, сланина, виршле и деликатеси који су сушени, димљени или сољени често садрже висок ниво засићених масти, као и адитиве попут нитрата, који могу допринети упалама. Прерађено месо такође има много калорија и соли, што може довести до гојења и повишеног крвног притиска.