СЛАТКИШ ЗА ДЕСЕТКУ
Рецепт за КОЛАЧ ЧУПАВА КАТА - Старинска посластица пуна млевених ораха, са доста јаја и млевеног кекса
Идеално за целу породицу, направите када су сви код куће и обрадујте укућане.
Данас вам представљамо рецепт за старински колач чупава ката. Ево шта вам је потребно од састојака и како се прави.
Састојци:
Тесто:
- 400 г брашна
- Количина брашна варира од 300 г па до 400 г све зависи величине јаја.
- Или смањите количину брашна или током мешења додајте још један жуманац
- 1 прашак за пециво
- 1 ванилин шећер
- кора од 1 лимуна
- 5 до 6 кашике кристал шећера
- 4 жуманца
- 250 г маргарин
- тесто поделите на 2 дела 1- део 2/3 теста, 2 - део 1/3 теста
Тесто у врећицама оставите да одстоји у фрижидеру 1 х или у замрзивачу 30 минута.
Фил:
- 4 беланца
- 4 кашике шећера
- 3 кашике џема од шљива
- 100 гр млевеног ораха
- 100 г млевеног кекса
Припрема
У посуду сипајте 400 грама брашна, тип 400, одмах додајте један прашак за пециво и један ванилин шећер. На једној страни рендета изрендајте једну кору лимуна. Све промешајте и додајте 5, 6 кашика шећера, 4 жуманца, маргарин или путер собне температуре и све добро замесите рукама.
Једну трећину теста одвојите и ставите на стран. Овако припремљено тесто ставите у две врећице. Затим тесто сместите у фрижидер на пола сата у замрзивач.
Узмите папир за печење, ставите тесто на њега и лагано оклагијом га истањите. Заједно са папиром тесто пребаците у плех и са површине скините папир са теста.
Припрема фила
Четири беланца умутите у чврсти шам, додајте 4 пуне кашике шећера, затим додајте 3 пуне кашике џема од шљиве и сједините миксером. На крају додајте сто грама млевених ораха и сто грама млевеног кекса. Све сједините шпатулом.
Налијте преко коре овај фил, све лепо равномерно распоредите. Мањи део теста који сте одвојили нарендајте преко фила, крупнијом страном рендета.
Пећи у загрејаној рерни на 180 степени 25 минута.
Прохлађени колач посипати шећером у праху.
Детаљније о рецепту на видеу канала Кухиња Валентина Машковић.