SLATKIŠ ZA DESETKU
Recept za KOLAČ ČUPAVA KATA - Starinska poslastica puna mlevenih oraha, sa dosta jaja i mlevenog keksa
Idealno za celu porodicu, napravite kada su svi kod kuće i obradujte ukućane.
Danas vam predstavljamo recept za starinski kolač čupava kata. Evo šta vam je potrebno od sastojaka i kako se pravi.
Sastojci:
Testo:
- 400 g brašna
- Količina brašna varira od 300 g pa do 400 g sve zavisi veličine jaja.
- Ili smanjite količinu brašna ili tokom mešenja dodajte još jedan žumanac
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- kora od 1 limuna
- 5 do 6 kašike kristal šećera
- 4 žumanca
- 250 g margarin
- testo podelite na 2 dela 1- deo 2/3 testa, 2 - deo 1/3 testa
Testo u vrećicama ostavite da odstoji u frižideru 1 h ili u zamrzivaču 30 minuta.
Fil:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 3 kašike džema od šljiva
- 100 gr mlevenog oraha
- 100 g mlevenog keksa
Priprema
U posudu sipajte 400 grama brašna, tip 400, odmah dodajte jedan prašak za pecivo i jedan vanilin šećer. Na jednoj strani rendeta izrendajte jednu koru limuna. Sve promešajte i dodajte 5, 6 kašika šećera, 4 žumanca, margarin ili puter sobne temperature i sve dobro zamesite rukama.
Jednu trećinu testa odvojite i stavite na stran. Ovako pripremljeno testo stavite u dve vrećice. Zatim testo smestite u frižider na pola sata u zamrzivač.
Uzmite papir za pečenje, stavite testo na njega i lagano oklagijom ga istanjite. Zajedno sa papirom testo prebacite u pleh i sa površine skinite papir sa testa.
Priprema fila
Četiri belanca umutite u čvrsti šam, dodajte 4 pune kašike šećera, zatim dodajte 3 pune kašike džema od šljive i sjedinite mikserom. Na kraju dodajte sto grama mlevenih oraha i sto grama mlevenog keksa. Sve sjedinite špatulom.
Nalijte preko kore ovaj fil, sve lepo ravnomerno rasporedite. Manji deo testa koji ste odvojili narendajte preko fila, krupnijom stranom rendeta.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Prohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.
Detaljnije o receptu na videu kanala Kuhinja Valentina Mašković.