Рецепт за ПОСНЕ КРОФНЕ - Готове за мање од сат времена, издашне и мекане, уживаћете у сваком залогају
За све љубитеље старих домаћих колача и посластица. Филујте их по укусу, можете користити само шећер у праху или неки пекмез.
Уколико постите, али волите крофне, ево како да припремите посне и уживете у њима у току поста.
Састојци:
- 250 мл млаке воде
- 40 гр свежег квасца
- 500 гр брашна
- 50 гр биљне масти или маргарина
- 2 кашике шећера
- шећер у праху
- 2 ванил шећера у праху
У млаку воду ставити кашичицу шећера, измрвљен квасац и кашичицу брашна. Оставити да квасац надође.
Сјединити маст и шећер, затим додати воду са надошлим квасцем и брашном замесити тесто. Оставити да тесто надође, пола сата затим правити крофне.
Тесто растањити на 6-7 mm и оставити десетак минута да надођу. Када су надошле сваку крофну још мало са оклагијом развући, али не притискати пуно тесто, већ нежно правити.
Број 1 је надошла крофна, а број 2 је поново развучена. Оставити још 1-2 минута, а онда их пржити.
Пржити у загрејаном уљу, али не врелом да не би крофне нагло изгореле. Када стављате крофне у уље окрените тако да она страна која је била на столу сад буде горе, а она која је била горе, да се прва пржи у уљу.
Вадити их на салвету да упију масноћу, а затим уваљати у шећер у праху у који сте додали ванил шећер али у праху.