Recept za POSNE KROFNE - Gotove za manje od sat vremena, izdašne i mekane, uživaćete u svakom zalogaju
Za sve ljubitelje starih domaćih kolača i poslastica. Filujte ih po ukusu, možete koristiti samo šećer u prahu ili neki pekmez.
Ukoliko postite, ali volite krofne, evo kako da pripremite posne i uživete u njima u toku posta.
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 40 gr svežeg kvasca
- 500 gr brašna
- 50 gr biljne masti ili margarina
- 2 kašike šećera
- šećer u prahu
- 2 vanil šećera u prahu
U mlaku vodu staviti kašičicu šećera, izmrvljen kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe.
Sjediniti mast i šećer, zatim dodati vodu sa nadošlim kvascem i brašnom zamesiti testo. Ostaviti da testo nadođe, pola sata zatim praviti krofne.
Testo rastanjiti na 6-7 mm i ostaviti desetak minuta da nadođu. Kada su nadošle svaku krofnu još malo sa oklagijom razvući, ali ne pritiskati puno testo, već nežno praviti.
Broj 1 je nadošla krofna, a broj 2 je ponovo razvučena. Ostaviti još 1-2 minuta, a onda ih pržiti.
Pržiti u zagrejanom ulju, ali ne vrelom da ne bi krofne naglo izgorele. Kada stavljate krofne u ulje okrenite tako da ona strana koja je bila na stolu sad bude gore, a ona koja je bila gore, da se prva prži u ulju.
Vaditi ih na salvetu da upiju masnoću, a zatim uvaljati u šećer u prahu u koji ste dodali vanil šećer ali u prahu.