У понедељак свака домаћица спрема ИВАЊДАНСКИ КОЛАЧ - Старински слаткиш са КАЈСИЈАМА за здравље и срећу целе породице
Стари обичаји кажу да се на Ивањдан увек спрема нешто слатко и домаће – колач са кајсијама не само да симболично призива благостање, већ и окупља породицу уз мирис детињства и лета.
Ивањдан, празник који се обележава 7. јула, вековима је у нашим крајевима посвећен обичајима за здравље, љубав и породичну срећу. Тог дана, поред брања лековитог биља и украшавања домова, на трпези се традиционално налази и домаћи колач – једноставан, сочан и мирисан – припреман с кајсијама. Кајсије се сматрају симболом обиља и здравља, а колач од овог воћа прави се са много љубави и још више укуса.
Рецепт за старински колач са кајсијама (Ивањдански колач)
Потребни састојци:
- 3 јаја
- 150 г шећера
- 1 ванилин шећер
- 100 мл уља
- 100 мл јогурта
- 200 г брашна
- 1 прашак за пециво
- 10–12 свежих кајсија (преполовљених)
- Прстохват соли
- Шећер у праху за посипање
Припрема:
Укључите рерну да се загреје на 180°Ц. Плех обложите папиром за печење.
Умутите јаја са шећером и ванилин шећером док смеса не постане пенаста.
Додајте уље и јогурт, па кратко сједините.
Помешајте брашно, прашак за пециво и со, па постепено додајте у смесу и све сједините варјачом или миксером на најнижој брзини.
Сипајте смесу у плех, а преко ње ређајте полутке кајсија (сеченом страном према горе).
Пеците у загрејаној рерни око 35–40 минута, док благо не порумени и чачкалица не изађе сува.
Охладите, поспите шећером у праху и послужите уз чај, кафу или домаћи сок.