Зачин за КОЈИ сви ОДЛИЧНО знамо - ставља се у СУПУ, има добар утицај на ИМУНИТЕТ, а може се кувати и ЧАЈ од њега
Обично се може купити у већини продавница, у облику целог осушеног листа или у праху.
Ловоров лист (познат и као ловор) се обично користи као зачин за супе и јела од меса, због свог лаганог, биљног укуса, а такође се може направити и чај ароматичног укуса. Лист додајете током кувања и извадите га пре сервирања, јер га је тешко жвакати и варити. Неки људи верују да је ловоров лист отрован, али то није тачно.
Постоји много врста у породици ловоровог листа, али све имају сличан укус и профил исхране. Сорте ловоровог листа могу се узгајати свуда од Кариба до Индије, а налази се у продавницама зачина широм света.
Предности ловоровог листа
Додаје минималне калорије храни док повећава количину влакана, витамина, минерала и антиоксиданаса.
Утицај на имуни систем
Побољшава имуни систем. Ловоров лист је добар извор витамина А, витамина Б6 и витамина Ц. Познато је да ови витамини доприносе стању имуног система. Ловоров лист такође садржи мале количине многих витамина и минерала, као што су Цинк, Магнезијум, Гвожђе и још многи други.
Позитивно делује на дигестивни тракт
Чај од ловоровог листа може помоћи у ублажавању болова у стомаку. Чај је такође веома ароматичан, што може помоћи у ублажавању притиска у синусима или зачепљеном носу.
Смањује факторе ризика за дијабетес типа 2
Узимање капсула од млевеног ловоровог листа или чаја од турског ловоровог листа може да снизи ниво шећера у крви.
Ствари на које треба пазити
Ловоров лист можете додати већини сланих јела, или направити чај. Међутим, не треба га јести сировог или у великим количинама самостално, јер је тежак за варење. Такође, не препоручује се претерано коришћење ловоровог листа, као зачина у храни, током трудноће и дојења.