Najmekši DOMAĆI ČUPAVCI na svetu - starinski recept iz bakine sveske koji miriše na detinjstvo: sočan kolač sa kokosom i čokoladnim prelivom, gotov za 30 minuta
Ovi domaći čupavci su sočni, mekani i mirisni, baš kao iz bakine kuhinje! Recept je jednostavan, ne zahteva mikser, a kolač nestaje odmah nakon pečenja. Idealni za svaku priliku i savršen užitak za celu porodicu.
Sećate li se čupavaca iz detinjstva, onih koji su se topili u ustima i mirisali na čokoladu i kokos? Sada ih možete napraviti kod kuće brzo i lako, sa jednostavnim sastojcima koji se uglavnom već nalaze u kuhinji.
Ovaj recept kombinuje savršenu sočnost biskvita sa bogatim čokoladnim prelivom, stvarajući kolač koji je sladak, mirisan i toliko mekan da se jednostavno topi. Bez obzira da li pravite užinu za decu ili dekorativni kolač za druženje, ovi čupavci nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pripremite pleh, zagrnite rukave i uživajte u ovom nostalgičnom ukusu koji vraća uspomene i unosi toplinu u svaki dom.
Sastojci za čupavce
Biskvit:
4 belanca
4 žumanca
12 kašika šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
10 kašika brašna (oko 220 g)
Pleh / tepsija: 30x22 cm
Temperatura pečenja: 180°C oko 30 minuta
Preliv:
300 ml mleka
125 g margarina
1 čaša šećera (200 ml)
2 kašike kakao praha
100 g čokolade za kuvanje
Priprema
Umutite belanca i žumanca zajedno sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane penasta i svetla. Zatim dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite još nekoliko minuta, dok se svi sastojci lepo ne povežu. U posebnoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim ih lagano dodajte u smesu od jaja, mešajući dok ne dobijete glatko testo bez grudvica.
Pleh dimenzija 30x22 cm obložite papirom za pečenje ili blago podmažite i pospite brašnom, pa sipajte pripremljenu smesu i poravnajte je. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta, dok kolač ne porumeni i ne dobije lepu zlatnu boju. Kada se ispeče, ostavite ga da se potpuno ohladi, a zatim ga isecite na jednake kocke.
Za preliv u šerpi zagrejte mleko, šećer, kakao i margarin, pa mešajte dok se sve ne sjedini i margarin ne otopi. Dodajte čokoladu za kuvanje i nastavite da mešate dok ne dobijete glatku, sjajnu glazuru. Kocke kolača zatim umačite u topli čokoladni preliv, pa ih uvaljajte u kokosovo brašno.
Gotove čupavce poređajte na tacnu i ostavite nekoliko sati u frižideru da upiju preliv i lepo se stegnu. Najlepši su kada prenoće — tada su sočni, mirisni i meki, baš kao oni kakve su pravile bake.