PAPRIKE U PAVLACI i SIRU su pravi gurmanski užitak! Zaboravite na klasičnu zimnicu, ovaj kremasti specijalitet svi traže
Ako ste mislili da zimnica mora biti klasična – ajvar, turšija i kiseli krastavci – vreme je da upoznate recept koji je pravi hit poslednjih godina!
Ako ste mislili da zimnica mora biti klasična – ajvar, turšija i kiseli krastavci – vreme je da upoznate recept koji je pravi hit poslednjih godina! Paprike u pavlaci i siru nisu samo zimnica, već pravi gurmanski specijalitet koji mami i mirisom i ukusom. Kremaste, sočne i neodoljive, paprike spremljene na ovaj način osvojiće svaku trpezu i brzo postati vaš omiljeni recept.
Potrebni sastojci:
1 kg paprika (najbolje babura ili somborka)
so po ukusu
850 g pavlake (21% mlečne masti)
900 g svežeg sira
1 kašičica soli
Način pripreme:
Priprema paprika – Operite paprike, očistite ih od semenki i dobro posolite iznutra. Ostavite ih da odstoje nekoliko sati kako bi pustile višak vode.
Priprema nadeva – U posudi pomešajte pavlaku, sveži sir i kašičicu soli. Dobro sjedinite da dobijete kremastu smesu.
Punjenje paprika – Napunite svaku papriku ovom mešavinom, vodeći računa da smesa lepo popuni unutrašnjost.
Slaganje u tegle – Paprike pažljivo poređajte u sterilne staklene tegle, pritiskajući lagano da nema vazdušnih praznina.
Čuvanje – Tegle dobro zatvorite i čuvajte u frižideru ili hladnijem podrumu.
Zašto je ovaj recept poseban?
Kremast ukus – spoj pavlake i sira daje paprikama posebnu mekoću i punoću ukusa.
Brza priprema – za razliku od mnogih zimnica, paprike u pavlaci se spremaju za svega nekoliko minuta.
Tradicionalni specijalitet – iako se danas ponovo otkriva, ovaj recept se generacijama prenosio u mnogim krajevima Srbije i Balkana.
Savršen dodatak ručku – odlično idu uz meso, ribu ili kao samostalno predjelo.
Ako želite još bogatiji ukus, u smesu pavlake i sira možete dodati seckani beli luk, mirođiju ili peršun. Tako ćete dobiti još aromatičniju varijantu koja će oduševiti goste.