POSNA SARMA po receptu sa Hilandara, starom vekovima - Tradicionalni ukus koji osvaja slavsku trpezu
Posna sarma po receptu sa Hilandara vekovima se priprema u manastirskim kuhinjama, a danas je jedan od najtraženijih specijaliteta na slavskim trpezama. Ovaj autentični manastirski recept spaja jednostavne sastojke, mirise tradicije i bogat ukus koji oduševljava i najveće gurmane.
U vreme postova i velikih praznika, na trpezama širom Srbije posebno mesto zauzima posna sarma – jelo koje simbolizuje skromnost, strpljenje i poštovanje tradicije. Recept koji potiče sa manastira Hilandar, star vekovima, prenosi se s kolena na koleno i čuva u tišini monaških kuhinja, gde se pažnja posvećuje svakom detalju pripreme.
Ono što ovu sarmu izdvaja nije samo odsustvo mesa, već bogatstvo ukusa dobijeno pravilnim izborom začina, sporim kuvanjem i posebnom tehnikom pripreme. Upravo zato, manastirska posna sarma sa Hilandara postala je omiljeni izbor za slavsku trpezu, jer spaja duhovnost, tradiciju i domaći ukus koji se pamti.
Sastojci:
2 praziluka
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
100 gr pirinča
350-400 gr mlevenih oraha
100 gr dimljene ribe (losos)
12-15 listova kiselog kupusa
Priprema posne sarme:
U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati.
Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.
Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.