ПОСНА САРМА по рецепту са Хиландара, старом вековима - Традиционални укус који осваја славску трпезу
Посна сарма по рецепту са Хиландара вековима се припрема у манастирским кухињама, а данас је један од најтраженијих специјалитета на славским трпезама. Овај аутентични манастирски рецепт спаја једноставне састојке, мирисе традиције и богат укус који одушевљава и највеће гурмане.
У време постова и великих празника, на трпезама широм Србије посебно место заузима посна сарма – јело које симболизује скромност, стрпљење и поштовање традиције. Рецепт који потиче са манастира Хиландар, стар вековима, преноси се с колена на колено и чува у тишини монашких кухиња, где се пажња посвећује сваком детаљу припреме.
Оно што ову сарму издваја није само одсуство меса, већ богатство укуса добијено правилним избором зачина, спорим кувањем и посебном техником припреме. Управо зато, манастирска посна сарма са Хиландара постала је омиљени избор за славску трпезу, јер спаја духовност, традицију и домаћи укус који се памти.
Састојци:
2 празилука
2 главице црног лука
1 шаргарепа
100 гр пиринча
350-400 гр млевених ораха
100 гр димљене рибе (лосос)
12-15 листова киселог купуса
Припрема посне сарме:
У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати.
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну.
Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.